Annonse
Hjem Nyheter Volvo til kamp mot plasten

Volvo til kamp mot plasten

Volvo skal riktignok ikke slutte med plast i bilene, men går til kamp mot den som forsøpler naturen.

Plast er noe skikkelig dritt, og er i ferd med et bli et veldig stort problem for naturen.

La oss ta noen tall hentet fra en rapport til World Economic Forum som illustrerer dette.

Årlig havner 8 millioner tonn med plast ut i havet. Dette tilsvarer at en lastebillast med plast dumpes ut i havet ‒ hvert eneste minutt.

Om denne trenden fortsetter vil tallet fordobles i 2030, og det tallet vil igjen doble seg i 2050. Altså fire lastebillaster med plast vil da dumpes i havet hvert eneste minutt året gjennom.

Saken fortsetter under Annonsen

De beste estimatene om hvor mye plast det befinner seg i havet per i dag ligger på rundt 150 millioner tonn. Altså ikke 150 tonn. Nei, 150 millioner tonn. Et helt ufattelig tall.

En som tenker på naturen er Volvo, som i 2017 var den første store bilprodusenten som uttalte at samtlige modeller skulle elektrifiseres. Det skjer til neste år.

For å få bukt med problemet rundt plasten er det viktig at alle bidrar, og Volvo går i front og sier at de vil kvitte seg med all engangsplast, altså slike ting som plastkopper og plastbestikk. Dette skal de gjøre innen utgangen av 2019.

Volvo sier at dette innebærer 20 millioner enheter, og inkluderer også spesielle papirprodukter og andre produkter som ikke lar seg bryte ned av naturen.

Til sammen estimerer Volvo at de vil fjerne rundt 500 plastgjenstander per ansatt i året.

Svenskene er allerede i gang, og sier at de vil forby plast på messer, show og andre begivenheter allerede i år, i tillegg til alle restaurantene og kontorene i Kina, Belgia, USA og Sverige.

‒ Det at den private sektoren gjør tiltak er nøkkel til å gjøre framskritt i kampen mot forurensning av plast og øke bevisstheten rundt dette. Vi kan ikke vente på en bindende lovgivningsavtale, sier Lisa Emelia Svensson, direktør for hav-sektoren hos FN Miljø.

‒ I de neste 10- til 15 årene forventes det en nærmere dobling av den globale plastproduksjonen, hvorav deler vil havne i havet hvis vi ikke forandrer oss i dag. Vi ønsker velkommen Volvo som sier nei til engangsplast, og setter et flott eksempel, sier hun.

Volvos bilavdeling estimerer at tiltaket betyr at de skifter ut over 140 tonn med plast bare i år.

‒ Plastforurensning er en av de største miljøutfordringene i vår tid, og vi tar dette veldig seriøst. Vi må gjøre vårt for å bekjempe dette globale problemet, sier Stuart Templar, direktør for bærekraft i Volvo.

Bilprodusenten er også aktivt med på å kartlegge hvor stort problemet egentlig er. Flere av båtene som deltar på seilasen Volvo Ocean Race 2018/2019 har en rekke ulike sensorer som høster data fra noen av de mest avsidesliggende delene av verdens hav. Dataene omfatter temperaturer, barometertrykk, strømmer og vindhastighet. Dette vil ifølge Volvo til å øke nøyaktigheten til værmeldingene og klimamodellene som forskere verden over bruker.

Båtene måler også innholdet av salt, oppløst CO2 og alger i havvannet rundt dem. Kombinert med andre data om mikroplast kommer disse målingene til å gi et mer fullstendig bilde av plastforurensningens omfang og påvirkning på livet i havet.

Volvo har også laget en spesialversjon av V90 i forbindelse med jorda rundt-konkurransen, hvor de donerer 100 euro for hver av de første 3.000 bilene de produserer til vitenskapelige havprogrammer.

En annen morsom ting rundt Volvo Ocean Race-utgaven av V90 er at mattene er laget med Econyl, et tekstil utviklet av 100 prosent resirkulert nylon.

Dette inkludert faktisk forlatte fiskegarn hentet opp fra havbunnen.

Ganske så fantastisk.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,613FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker