Annonse
Hjem Nyheter Volvo lager matter av gamle fiskegarn

Volvo lager matter av gamle fiskegarn

En av de største miljøutfordringene vi har er faktisk plastikk i havet. Og Volvo vil bidra til renere hav med en spesialversjon av V90 som blant annet har matter som kan være produsert av gamle fiskegarn.

Du trekker kanskje litt på skuldrene når vi påstår at plast i havet er en enorm utfordring. Men det er bare å holde deg fast når du leser hvor ille det er, og hvor ufattelig ille det kan komme til å bli. Og tallene under er ikke hentet fra noen fanatiske miljøvernorganisasjoner som bare har gjettet seg fram. Nei, de kommer fra World Economic Forum, og det er bare å gå til side 14 i rapporten så kan du se selv.

Hvert år lekker det 8 millioner tonn med plastikk ut i havet. Dette tilsvarer at en lastebillast med plast dumpes ut i havet ‒ hvert minutt! Om vi fortsetter trenden vil dette øke til to laster per minutt i 2030, og fire laster per minutt i 2050. Altså fire ganger så ille.

De beste estimatene om hvor mye plastikk det befinner seg i havet per i dag ligger på rundt 150 millioner tonn. Et tall så stort at det er vanskelig å fatte.

Så noe må åpenbart gjøres. Og alle monner drar som kjent.

Saken fortsetter under Annonsen

Volvo prøver å hjelpe til, og i forbindelse med jorda rundt-konkurransen Volvo Ocean Race lanserer de en spesialversjon av V90 Cross Country. Volvo Cars vil donere 100 euro for hver av de første 3.000 V90 Cross Country Volvo Ocean Race-bilene som etter planen skal bygges.

Men de gjør mer.

Alle båtene som deltar har en rekke ulike sensorer som høster data fra noen av de mest avsidesliggende delene av verdens hav. Dataene omfatter temperaturer, barometertrykk, strømmer og vindhastighet. Dette vil ifølge Volvo til å øke nøyaktigheten til værmeldingene og klimamodellene som forskere verden over bruker.

Båtene skal i tillegg måle innholdet av salt, oppløst CO2 og alger i havvannet rundt dem. Kombinert med andre data om mikroplast kommer disse målingene til å gi et mer fullstendig bilde av plastforurensningens omfang og påvirkning på livet i havet.

‒ Som virksomhet arbeider vi for å minimalisere vår påvirkning på verden rundt oss, så dette prosjektets innovative tilnærming til håndtering av et stort miljøproblem passet oss godt – ikke minst fordi vi er på vei mot en elektrisk framtid, sier Stuart Templar, leder av bærekraftarbeidet hos Volvo Cars.

Spesialutgaven gjør enda en ting til for havmiljøet. Mattene i Volvo Ocean Race-utgaven er laget med Econyl, et tekstil utviklet av 100 prosent resirkulert nylon. Dette inkludert forlatte fiskegarn hentet opp fra havbunnen.

Det er Volvos spesialavdeling som bygger «hav»-modellen, og en spesiell, uttrykksfull design og fargepalett innvendig og utvendig skiller V90 Cross Country Volvo Ocean Race fra de andre modellene i 90-serien. Det inkluderer også spesielle sømmer og felger.

‒ Bilen har en rekke spesialutviklede egenskaper og funksjoner som standard – blant annet en integrert, avtakbar lykt, ekstra strømuttak og smarte, smuss- og vannavvisende materialer, sier Dan Olsson, leder av Special Vehicles & Accessories hos Volvo Cars.

Også det norske forhandlernettet får inn Volvo Ocean Race-modeller, og prisene starter på 774.000 kroner.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,815FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker