Hjem / Nyheter / Volvo-eiere kjøpte flyvende biler

Volvo-eiere kjøpte flyvende biler

Vel, den tittelen trodde vi aldri at vi kom til å skrive. Men det har altså seg sånn at kinesiske Geely har kjøpt opp selskapet Terrafugia. Og de holder på med flyvende biler.

Oppkjøpet ble kjent denne uken, og dermed havner det amerikanske selskapet under Zhejiang Geely Holding Group ‒ en del av Geely Holding som også eier Volvo Cars.

Annonse

Terrafugia ble etablert i 2006 av fem studenter av Massachusetts Institute of Technolog (MIT), og det uttalte målet er å teste flyvende biler i 2019. Planen er at utviklingen skal være ferdig i 2023.

Som flere andre satser også Terrafugia på vertical take-off and landing (VTOL), en teknikk som innebærer at bilen letter som et helikopter men suser av gårde som et fly. Men de utvikler også en annen modell som fungerer mer som et fly.

Les om andre produsenter som også satser på dette via lenkene nederst i saken.

Etter at Terrafugia nå har kommet under Geeleys vinger er de nærmere målet. Det har Geely vist før.

For de har fått stablet Volvo på beina på en imponerende måte etter at de kjøpte det svenske selskapet i 2010, og har også produsenter som spesialiserer seg på ny teknologi ‒ elbilene Polestar og Lynk. Så utviklingspotensialet burde absolutt være til stede. Geely bekreftet da også dagen etter oppkjøpet at de vil utvide utviklingsstaben både i USA og Kina.

Annonse

Den ene modellen har fått navnet Transition, og er ikke større enn at den kan parkeres i en vanlig garasje.

Den er kanskje noe overraskende ikke elektrisk, og har en rekkevidde i luften på 643 kilometer og kan dermed nå både Bergen og Trondheim fra Oslo. Farten er satt til 161 km/t. Den har også autonom teknologi, og kan dermed fly av seg selv.

På veien fungerer den også som en ordinær bil, og har blant annet setebelter og kollisjonsputer i tillegg til den ikke helt vanlige fallskjermen. Toppfarten er satt til den noe uspesifikke «motorvei-fart».

Den andre er en hybrid som er VTOL og heter TF-X. Den klarer 800 kilometer og cruiser i 320 km/t. Ganske så imponerende.

Så hvordan funker dette? Det kan du se i videoen helt øverst.

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Ami One Concept er en elektrisk mopedbil med toppfart på 45 km/t. (Alle foto: Citroën)

En elbil for 16-åringer

Citroën viser fram en elbil så liten at man kanskje ikke trenger sertifikat til å …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *