Annonse
Hjem Elbiler Volkswagen gjør varebilene elektriske

Volkswagen gjør varebilene elektriske

Det foregår en el-revolusjon blant nyttekjøretøyene, og Volkswagen kommer nå med elektriske versjoner av både Caddy, Transporter, Caravelle og Crafter ‒ og har også en helt ny modell på gang. Pluss en elsykkel!

Volkswagen har per i dag to elbiler, e-up og e-Golf. Men de satser frisk i tiden framover med den elektriske serien kalt I.D., hvor de første elbilene skal komme i 2020.

Men de har absolutt ikke glemt varebilene, og til IAA-messen i Hannover har de tatt med seg hele fem biler i nyttekjøretøy-segmentet som er helelektriske. Noen er allerede kjent, men tre av disse får verdenspremiere på den store messen.

Den store el-revolusjonen kommer blant annet som et resultat av et samarbeid mellom Volkswagen Commercial Vehicles og ABT e-line. Førstnevnte er ansvarlig for nyttekjøretøyene hos Volkswagen, mens ABT e-line er søsterselskapet til ABT Sportsline som blant annet står bak løsninger i formel E.

ABT e-Caddy

Saken fortsetter under Annonsen

Minstemann Caddy er som kjent spesiallaget for bytransport, og har selvsagt fått en elektrisk behandling. Den kalles ABT e-Caddy, og vil komme på markedet i andre kvartal 2019. Den får en elmotor på 111 hestekrefter og en batteripakke på 37,3 kWh, mens den eksakte rekkevidden ikke er oppgitt. De foreløpig NEDC-tallene gir den en rekkevidde på 220 kilometer, men WLTP-tallene er altså ikke klare. Men et sted rundt 200 kilometer bør den befinne seg. Toppfarten er begrenset til 120 km/t.

AC-lading er på 7,2 kW og med en ladetid på 5 timer og 10 minutter, mens hurtiglading gir 40 kW og bruker 49 minutter på å lade opp til 80 prosent.

ABT e-Caddy Maxi kommer både i vare- og personbilutgaver, og det også planlagt hengerfeste. Tilhengervekt er fortsatt ikke kjent.

‒ Dette er svært spennende nyheter for oss. Planlagt produksjonsstart for ABT e-Caddy er 2. kvartal 2019, og vi ser fram til å få denne nyheten til Norge, sier Håkon Wirak, direktør for Volkswagen Nyttekjøretøy i Norge.

ABT e-Transporter

Neste størrelse er Transporter, og i elektrisk drakt blir den hetende ABT e-Transporter. Nå snakker vi altså om bilen som ble laget som en variant av den aller første Bobla, og er en skikkelig grunnstein i Volkswagen-universet. Bobla ble kalt Type 1, Transporter var Type 2 da den kom i 1950.

Den helelektriske versjonen som er basert på T6-generasjonen får verdenspremiere i Hannover, og kommer både som 9-seter og som varebil. Den kommer også med to forskjellige batteripakker.

Den minste er den samme som e-Caddy, mens den største er det dobbelte på 74,6 kWh og Volkswagen oppgir rekkevidden med den urealistiske målemetoden NEDC til 400 kilometer. Men dette er altså foreløpige tall, så hva WLTP-tallet blir vet vi ikke ennå. Ladetiden kan du bare gange e-Caddy med 2 så har du den.

Planen er at ABT e-Transporter skal leveres som lang utgave, mens ABT e-Caravelle Comfortline blir en lang personbil. Planen er at konseptmodellen skal i produksjon innen ett år.

Crafter

Går vi enda et hakk opp finner vi Crafter. Og ja, også denne kommer som en elektrisk variant, og i likhet med e-Caddy og e-Transporter snakker vi også om verdenspremiere rundt denne.

Kjøretøyet er altså elektrisk, men her er det også en vri. Den får navnet Crafter HyMotion, og som navnet hinter er dette en hydrogenbil med en ganske så mye drøyere rekkevidde enn elbilene. Også dette er et konsept, og den kan komme på markedet når infrastrukturen er på plass.

Batteriet på Crafter HyMotion er på 13,1 kWh og har en rekkevidde på 173 kilometer, men takket være brenselcellene går den mye lenger enn det. Hydrogentanken er på 7,5 kilo, og den maksimale rekkevidden er på over 500 kilometer.

En bil som allerede er godt kjent er e-Crafter, en elbil-variant. Denne skal faktisk vises fram i Norge under Zero-konferansen i november, og da åpnes også det norske salget av elbilen.

Den kommer som varebil, og leveres i første omgang som 3,5 tonn totalvekt med rundt 950 kilo nyttelast. Volkswagen e-Crafter har fått en pris på 630.000 kroner, og ifølge Volkswagen Norge inkluderer dette utstyr for rundt 52.000 kroner.

I.D. Buzz Cargo

Men det er ikke bare eksisterende modeller Volkswagen har på gang rundt elektrifiseringen av nyttekjøretøyene. De har faktisk en helt ny modell også, og den tilhører den kommende I.D.-serien.

Vi har tidligere hørt om I.D. Buzz, og nå viser også tyskerne fram I.D. Buzz Cargo. Dette er det aller første eksemplet på hvordan I.D-familien og MEB-plattformen forgrener seg til Volkswagen Nyttekjøretøy.

‒ I.D. Buzz Cargo blir digital og kombinerer progressivt design med stor plass og lang rekkevidde. Den modulære MEB-plattformen åpner for en rekkevidde helt opp til 550 kilometer etter WLTP-syklusen, sier Wirak.

MEB er altså den plattformen de kommende nye elbilmodellene bygges på, og åpner for rekkevidder fra 330 kilometer og opp mot hele 600 kilometer. Volkswagen har allerede vist oss SUV-modellen I.D. Crozz, småbilen I.D., minibussen I.D. Buzz, flaggskipet I.D. Vizzion og en ellevill racer kalt I.D. R Pikes Peak. Sistnevnte skal ikke i produksjon, men ble laget for å vise oss hva som bor i I.D.-bilene.

I.D. Buzz Cargo er altså en variant av I.D. Buzz, som etter planen skal i produksjon i 2022.

Cargo e-Bike

Til slutt har også Volkswagens nyttebilavdeling tatt med seg en elsykkel til Hannover. Jepp, en sykkel!

Den heter Cargo e-Bike, og er designet for å frakte varer og ting over korte distanser i for eksempel bysentrum eller på fabrikker. Sykkelen har to hjul foran og et bak, en toppfart på 25 km/t og kan lastes med opptil 210 kilo, inkludert syklisten. Volkswagen hevder at dette blir verdens meste avanserte elsykkel av sitt slag, og kommer på markedet i løpet av 2019.

Rekkevidden på den nye elsykkelen er oppgitt til opp mot 100 kilometer, så du skal frakte en del varer før du må plugge den inn.

Volkswagen tar altså med fem elektriske nyttekjøretøy og en elsykkel til Hannover, og vi kan trygt slå fast at det er en aldri så liten el-revolusjon på gang blant nyttekjøretøyene.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,759FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker