Annonse
HjemElbilerÅpner for forbud av bensin- og dieselbiler i by-sentrum

Åpner for forbud av bensin- og dieselbiler i by-sentrum

Regjeringen lar nå Oslo, Bergen og andre byer kjøre prøveprosjekter hvor det opprettes nullutslipps-soner i deler av byene.

Neste trinn i jakten på å utrydde bensin- og dieselbiler er å gjøre disse ulovlig å kjøre i deler av samfunnet, og nå tas dette skrittet.

– Flere byer, særlig Oslo og Bergen, ønsker nullutslippssoner, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

‒ Regjeringen følger opp Klimaplanen og vil legge til rette for utprøving av dette i form av pilotprosjekter. Nullutslippssoner vil kunne bidra til raskere innfasing av nullutslippskjøretøy.

En spesifikk gruppe som blir truffet hardt av et forbud for bensin- og dieselbiler er amcar-folket og de som kjører klassiske biler, og etter at regjeringen satte døren på gløtt for slike utslippsfrie soner gjennomførte Norstat en undersøkelse på vegne av Amcar.

Saken fortsetter under Annonsen

Denne viste at 64 prosent var negative til et forbud, og kun 19 prosent var positive.

‒ Selv i Oslo er motstanden sterk, hvor halvparten av de spurte er imot forbudssoner, og mindre enn en tredjedel er for, sa Hilberg Ove Johansen hos Amcar, organisasjonen som representerer 46.000 mennesker og 150 lokale bilklubber som er opptatt av bil.

Mange politikeren mener uansett at forbud og tvang er veien å kjøre når det kommer til å få folk over til utslippsfrie kjøretøy, og regjeringen ber nå Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen vurdere hvordan pilotprosjekter med nullutslippssoner kan gjennomføres i Oslo, Bergen og eventuelt i andre byer.

De åpner også for bruk av gebyrbaserte lavutslippssoner, hvor bensin- og dieselbiler må betale avgifter for å kjøre inn i disse. Regjeringen sier at dette er i tråd med Klimaplanen og Nasjonal transportplan 2022–2033, og opplyser at Statens vegvesen skal se på både rettslige, tekniske og praktiske problemstillinger.

– En forbudsbasert nullutslippssone er et svært inngripende tiltak, sier Hareide.

‒ Jeg vil likevel legge til rette for at et fåtall av byer som ønsker det, kan få prøve ut dette, i form av pilotprosjekt. Samtidig som kollektivtilbudet rustes opp, er det også viktig med virkemidler for innfasing av kjøretøy med nullutslipp. Utviklingen av elektriske varebiler og tyngre kjøretøyer på biogass skjer også heldigvis raskt. Jeg forutsetter at pilotbyer som tar del i ordningen, tar hensyn til sine innbyggere og til næringslivets behov, sier Hareide.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide. (Foto: Foto: Tor Livius Midtbø, Samferdselsdepartementet)

Samferdselsdepartementet opplyser at både Oslo og Bergen allerede har gjort vedtak om nullutslippssone som en del av byenes klimastrategier, mens Trondheim og Stavanger ønsker å utrede bruk av slike soner.

Mer spesifikt ber departementet Statens vegvesen å se nærmere på å bruke bestemmelsen i vegtrafikkloven paragraf 7 for å opprette nullutslippssoner av hensyn til klima, og understreker samtidig at hovedveinettet og riksveier ikke skal omfattes av slike forbudssoner.

Samferdselsdepartementet legger også til grunn at «de som blir berørte av nullutslippssoner får nødvendig tid til å omstille seg før ny regulering trer i kraft, og at det må være god tilgang til aktuelle nullutslippskjøretøy», som det står i oppdraget til Statens vegvesen.

Hilberg Ove Johansen er ikke imponert over politikere som ivrer for slike forbudssoner.

‒ Det blir ikke renere luft av at en bensin- eller dieselbil tvinges til å kjøre en omvei, sier han.

‒ Dessuten skaper elbiler også lokal forurensing. Regjeringens egne tall fra Nasjonalbudsjettet viser at lokale utslipp fra elbiler er de samme som fra hybridbiler. Også elbiler virvler opp støv som folk puster inn. Bensinbiler ligger bare marginalt høyere. Vinterstid er en elbil med piggdekk et større miljøsvin enn en bensinbil på piggfrie dekk. Å ivre for en slik diskriminering av en gruppe bilister på bakgrunn av drivstoff gir derfor ikke mening, slår han fast.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse