Annonse
HjemForbrukerVil fjerne regel om praktisk prøve

Vil fjerne regel om praktisk prøve

Vegdirektoratet vil fjerne en «urettferdig» regel som sier at det må gjennomføres en ny praktisk prøve om førerkort for tungtransport fornyes ett år etter det er utløpt.

Dagens regelverk gjør at de som har førerkort for tungtransport (alle C- og D-klassene) og ikke fornyer dette innen ett år etter at det har gått ut må gjennomføre en praktisk prøve for å få fornyet det.

Tanken bak det er de som fører tunge kjøretøy i trafikken har et særs ansvar, og «rustne» sjåfører kan potensielt gjøre stor skade i trafikken.

Dermed har regelen vært slik at de som skal fornye førerkortet mer enn ett år etter utløpsdato må «bevise» at de fortsatt innehar den trafikale kompetanse som er påkrevet i vedkommende klasse.

Logisk, men urettferdig, ifølge Vegdirektoratet.

Saken fortsetter under Annonsen

De mener at kravet i praksis ikke er et effektivt tiltak for bedre trafikksikkerhet i forhold til de ulemper det fører med seg, og at det ikke er et gjennomgående krav i sammenlignbare situasjoner i førerkortforskriften.

Det er nå sendt ut et forslag på høring for å fjerne dette punktet, hvor de understreker at det ikke er noen garanti for at de som fornyer førerkortet innen fristen faktisk har opprettholdt kjøreerfaringen ettersom det ikke kreves dokumentasjon. De sammenligner også det praktiske kravet mot de som akkurat har tatt fått førerkort.

«Den som har bestått en avsluttende prøve kan vente i opptil fem år med å hente ut førerkortet. Først når det er gått mer enn fem år siden avsluttende prøve ble avlagt må man avlegge ny avsluttende prøve for å gjenerverve føreretten», heter det i høringsnotatet.

Statens vegvesen har fått mange tilbakemeldinger på dette kravet, og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier at regjeringen vil forenkle hverdagen for folk flest og vil fjerne unødvendig krav og regler.

‒ I dag er det krav om ny praktisk prøve dersom førerkort for lastebil og buss ikke er fornyet innen ett år etter at det er gått ut. Det opplever mange som veldig strengt. Disse reglene kan vi forenkle, og en helseattest bør være tilstrekkelig for å få fornyet førerkortet, sier Solvik-Olsen.

Det er også foreslått en rekke andre endringer i førerkortforskriften, men de fleste er små endringer eller presiseringer av uklare formuleringer. Dette er hovedpunktene:

  • Oppheving av kravet om praktisk prøve ved fornyelse av førerett i tunge klasser mer enn ett år etter førerkortets utløpsdato
  • Lemping av helsekrav for førerett i førerkortgruppe 1 for personer som bruker legemidler som kan gi hypoglykemi. Forskriftsendringen er utarbeidet av Helsedirektoratet på grunnlag av endringer i direktiv 2016/1106/EU
  • Endring i unntaksregel for førerkort ved føring av dumper med konstruktiv hastighet på over 30 km/t på varig fysisk avsperret område
  • Innføring av overgangsregel for føring av mobilkran for personer med ubegrenset rett til å føre motorredskap
  • Presiseringer knyttet til begrepet «fast bopel»
  • Oppdatering av forskriftens definisjoner
  • Enkelte mindre presiseringer og oppdateringer

Her kan du lese hele høringsnotatet.

Fristen for høringssvar er satt til 15. mars neste år, så det vil ta litt tid før disse endringene eventult trår i kraft.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse