Annonse
HjemNyheterVil åpne opp drosje-markedet

Vil åpne opp drosje-markedet

Norge har fått pepper fra ESA for å bryte retten om fri etablering med dagens drosjeregulering, og nå blir det endringer.

Allerede tilbake i februar reagerte ESA på de norske løyveordningene, som de mente hemmet konkurransen og brøt et punkt i EØS-avtalen. Samferdselsdepartementet har endelig sendt svaret, og sier at de skal følge EØS-avtalen og vil komme med endringer. Det betyr et åpnere drosjemarked.

‒ Drosjenæringen er en viktig del av kollektivtilbudet. Regjeringen ønsker å legge til rette for velfungerende konkurranse i drosjemarkedet, samtidig som vi sikrer et tilfredsstillende drosjetilbud i hele landet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Det var tre ting ESA reagerte på og som de mente var brudd på avtalen.

  • Behovsprøvingen, det vil si at fylkeskommunene fastsetter antallet drosjeløyver etter behovet i det aktuelle området
  • Tildelingskriteriene for drosjeløyver
  • Plikten for løyvehaver til å være tilknyttet en sentral
Saken fortsetter under Annonsen

Norge vil innrette seg etter alle tre punktene. Det betyr at behovsordningen blir fjernet, en ordning som i dag begrenser konkurransen i drosjenæringen.

‒ Vi må både ivareta de reisendes sikkerhet og bidra til ryddige arbeidsforhold for drosjesjåførene. Nå igangsettes et viktig arbeid for å endre på regelverket i sektoren, sier Solvik-Olsen.

Både Finland og Danmark er i gang med å liberalisere drosjenæringen, og Norge vil altså følge etter.

‒ Markedet for slik transport med personbil har endret seg betydelig siden drosjereguleringen ble innført. Det er en rivende teknologisk utvikling i markedet, og våre naboland liberaliserer sine drosjemarkeder. Gjennom et grundig arbeid har vi nå sjansen til å gjøre drosjebransjen attraktiv for både løyvehavere, drosjesjåfører og kunder, sier Solvik-Olsen.

Departementet tar sikte å sende regelendringene ut på høring neste høst.

‒ Vi kommer til å sørge for at det blir en tidsperiode fra regelverket vedtas til det iverksettes for å og gi aktørene mulighet til å innrette seg etter den nye ordningen, sier samferdselsministeren.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse