Hjem / Nyheter / Vil åpne for flere og sterkere lys
Snart kan det bli mulig å montere mer lys på de tunge kjøretøyene. (Foto: Daimler)
Snart kan det bli mulig å montere mer lys på de tunge kjøretøyene. (Foto: Daimler)

Vil åpne for flere og sterkere lys

Strenge lysregler kan potensielt skape farlige situasjoner i mørket. Nå vil regjeringen lempe på reglene for buss og lastebil.

Dagens lysregler på kjøretøy følger de internasjonale reglene, noe som begrenser lystyrken til maksimalt 480 lux og antall ekstralys til fire lykter. Altså maksimalt seks fjernlys-lykter.

Annonse

Regjeringen har sett at Sverige har fått unntak for denne regelen fra EU, og ser nå sitt snitt til å slå følge. Samferdselsdepartementet vil altså ha de samme reglene i Norge som svenskene har.

– I Norge er vinteren lang og mørk, og flere har ytret et ønske om muligheten for å montere bedre lys på bilen sin. Derfor ønsker vi mer fleksible regler som blant annet åpner for å kunne installere sterkere og bedre lys, og bruk av ny lysteknologi, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Det er Vegdirektoratet som har kommet med et forslag om at reglene for ekstra lysutstyr endres etter svensk mønster, noe departementet slutter seg til.

Rent teknisk er det snakk om endringer i kjøretøyforskriften § 28-1 nr. 4.9, og denne går på kjøretøy i klassene N3 og M3. Det er altså snakk om busser og lastebiler.

‒ Henvendelsene gjelder særlig maksimumskrav til lysstyrke og kravet om at ekstralys skal være montert parvis. Fordi vi i Norge har lang mørketid og dårlige lysforhold, ønsker vi nå å åpne for ny lysteknologi som vil kunne bidra til å synliggjøre både myke trafikanter og dyr. Ny lysteknologi innebærer dessuten at ekstralysene er til mindre sjenanse for omgivelsene enn tidligere, sier Solvik-Olsen.

Annonse

Argumentet er altså de særnordiske forholdene.

– Det er hensiktsmessig å ha like regler i Norge og Sverige. Vegdirektoratet er derfor bedt om å sende forslag til endring av kjøretøyforskriften på høring nasjonalt og i EØS så snart som mulig. Forslaget skal legge opp til at den gjeldende begrensningen om maksimalt fire fjernlys på bil, og begrensningene i lysstyrke fjernes, sier ministeren.

Endringen påvirker altså ikke reglene rundt personbiler, så det blir ikke fritt fram å montere tusenmetere på hele fronten. Om noen trodde det.

Følg bil24.no på Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette er faktisk en Harley-Davidson. (Alle foto: HD)

Ja, dette er faktisk en Harley!

Se for deg en skjeggete tøffing med skinnvest, halvhjelm og et iltert blikk komme kjørende …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *