Annonse
Hjem Nyheter Verdens største private Ford-samling solgt

Verdens største private Ford-samling solgt

Hva koster egentlig verdens største private Ford-samling? Svaret fikk vi i helgen som var.

Først er det greit å vite hva som skal til for å få verdens største Ford-samling.

Jo, Piet den Hartogh ble forelsket i Ford da faren kjøpte en T-Ford lastebil i 1924. Da han ble litt eldre begynte også samle-manien, og han lot seg forføre av alt fra personbiler til brannbiler, iskrembiler, lastebiler, busser og til med snøscootere!

Så lenge de var gamle og hadde Ford-merket var nederlenderen interessert.

Da han døde i 2010 hadde samlingen vokst seg til å telle mer enn 300 kjøretøy, og den omfattende parken var så komplett at det faktisk ble et museum ut av den ‒ Den Hartogh Museum.

Saken fortsetter under Annonsen

Nå har museet vært stengt i to år, og sønnen Pieter den Hartogh har ikke visst helt hva han skal gjøre med samlingen.

Til slutt bestemte familien seg for å selge alle kjøretøyene, slik at Ford-entusiaster kan få tilgang til de mange unike objektene.

‒ Uten pappa ble det aldri det samme. Han var en mann med et stort hjerte for Ford som han ville dele med alle. Disse bilene har vært en viktig del av vårt liv, sier Pieter den Hartogh.

Og sist helg gikk samlingen under hammeren hos Bonhams i nederlandske Hillegom, og jungeltelegrafen hadde åpenbart jobbet på spreng.

For da det hele tok til var over 500 personer klar til å by på de mange objektene, og hele auksjonen varte faktisk i hele 10 timer. Ganske så utrolig bare det.

Det var selvsagt en rekke unike biler i samlingen, og den aller heteste var en Ford Model B Side Entrance Tonneau fra 1905.

Den første runden med B-modellene er de aller mest sjeldne av alle Ford-modellene, ettersom den kun ble produsert i et par år ‒ og var allerede umoderne i 1906. C-modellen var da blitt raskere og kostet langt mindre å produsere.

Det eksakte produksjonstallet er ikke kjent, men det er trodd at det kun ble produsert rundt 500 B-modeller. Av disse finnes det sju, muligens åtte, gjenværende B-modeller i hele verden.

Så dette var litt av juvel.

Prisen endte til slutt på rett i underkant av 4 millioner kroner, noe som var sju ganger så mye som Bonhams hadde estimert prisen i forkant.

En annen modell som ga en real budkrig var Ford Model K Open Tourer fra 1906, og vinneren måtte punge ut med 3,2 millioner kroner for den.

Også en Ford Model A Open Tourer var blant de mest populære objektene, og denne doblet den estimerte verdien og gikk til slutt for 1,3 millioner kroner.

Vi nevnte snøscooter. En slik variant av en Model A fra 1930 gikk faktisk for 820.000 kroner.

Og selv om samlingen inneholdt mer enn 300 kjøretøy, ble faktisk alle solgt. Dette skjer meget sjeldent, melder Bonhams.

Dermed er det ikke så overraskende at den totale summen også endte på 58 millioner kroner. Så det er altså prisen for en unik Ford-samling.

Her viser Pieter deg den og forteller litt om noen av bilene.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,802FansLik
60FølgereFølg
77FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker