Annonse
HjemNyheterVerdens raskeste sedan

Verdens raskeste sedan

Jaguar har to ganger «bevist» at kruttønna XE SV Project 8 er verdens raskeste serieproduserte firedørs sedan. Se video.

Det er to ting som skal til for å få stempelet som verdens raskeste bil. For det første må den være gatelovlig, og for det andre må den være serieprodusert. Her det det litt forskjellige antall ute og går, men det mest vanlige er minst 50 biler.

Jaguar XE SV Project 8 haker av begge de to boksene. Du får vanlig skilt på den, og Jaguar bygger (ja, selvsagt for hånd) 300 eksemplarer av superbilen.

Modellen, som er en bloddopet utgave av originalen XE, har som mange allerede har skjønt ut av «SV» fått en skikkelig behandling av Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations som holder til i Coventry. Denne spesialavdelingen forkortet SVO lager superbiler ut av de vanlige modellene, og kastet seg over XE i fjor.

Grunnmodellen er altså en sportslig sedan, men etter SVO-behandling er den en ellevill racer.

Saken fortsetter under Annonsen

For SV Technical Centre har fiklet så mye med V8-motoren på 5-liter at den nå yter 600 hestekrefter, og dreiemomentet er kommet helt opp i 700 Nm ‒ den aller sterkeste motoren Jaguar noensinne har satt i en serieprodusert bil.

Den flytter greit på seg også. 0-100 km/t går unna på 3,7 sekunder, mens toppfarten er elektronisk satt til 321 km/t.

Og Jaguars spesialavdelinger har også flikket på mye annet, som differensialen, bremser, girkasse, understell og oppheng, aerodynamikk og spoilere ‒ ja, det meste. Selv bakkeklaring er mulig å justere slik at den blir optimalt innstilt for de forskjellige banene.

Til og med dekkene har de tenkt på, og satt på noen beist fra Michelin kalt Pilot Sport Cup 2.

Så hva har alt dette resultert i?

Jo, i november 2017 tok de bilen til selveste Nürburgring Nordschleife. Der dundret bilen rundt den drøyt 20 kilometer lange og beryktede banen på 7:21,23 minutter, og satte ny rekord for sedanbiler.

Og bare for å understreke at dette er en pakke som flytter på seg har de nå tatt bilen med til Laguna Seca, en av de mest berømte banene i USA. Da hadde bilen blitt ytterligere finjustert, så nå flytter den enda raskere på seg.

Der ble fører Randy Pobst klokket inn på 1:37,54 minutt, ny rekord for produksjonsbiler i sedanklassen og en ny bekreftelse på at bilen er den raskeste i den kategorien. Den tidligere rekorden lød på 1:38,52 og satt av en Cadillac CTS-V i 2016.

Her er videoen som Motor Trend har publisert:

Jaguar XE SV Project 8 kommer i to versjoner, en med de standard fire setene og en racingversjon med kun to seter.

Prisen starter på 1,6 millioner før norske avgifter, så det er bare å sjekke ut SVO sin side om du har lyst på verdens raskeste sedan.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse