Annonse
HjemNyheterSvenske familier fikk selvkjørende biler

Svenske familier fikk selvkjørende biler

Alex Hain har plutselig havnet i sentrum av bilindustriens utvikling. Han skal nemlig bruke en selvkjørende Volvo XC90 i hverdagen.

Og det skjer ikke langt unna Norge. Nærmere bestemt i Göteborg, storbyen rundt 180 kilometer unna norskegrensen.

Hains er sammen med familien Simonovski de to første som får utlevert XC90 med selvkjørende egenskaper. Tre flere familier vil følge tidlig neste år, og over de neste fire årene skal rundt 100 personer være involvert i testingen i prosjektet Volvo kaller for «Drive Me».

Alle skal bidra med data rundt hvordan autonome biler fungerer i en vanlig hverdag. Det betyr altså å kjøre barn til diverse aktiviteter, handle og ta seg noen helgeturer ‒ altså gjøre det familier gjør.

Den dataen vil spille en viktig rolle i utviklingen mot fullstendig autonome biler, som Volvo har satt seg som mål skjer i 2021.

Saken fortsetter under Annonsen

45 år gamle Alex Hain er stolt over å kunne bidra.

‒ Det er stort å være en del av dette prosjektet. Vi får være en del av utviklingen av ny teknologi som en dag skal berge liv, sier han.

Hain-familien består av Alex og Paula (begge 45), Filippa (17) og Smilla (14). De var de første som ble plukket ut til å delta på «Drive Me». (Begge foto: Volvo)
Hain-familien består av Alex og Paula (begge 45), Filippa (17) og Smilla (14). De var de første som ble plukket ut til å delta på «Drive Me». (Begge foto: Volvo)

Bilene disse familiene skal teste ut er CX90 utstyrt med den aller siste versjonen av førerassistenter, men Volvo har også utstyrt bilene med en rekke kameraer og sensorer for å overvåke hvordan de i bilen oppfører seg.

Til å begynne med må alle holde hendene på rattet, og overvåke kjøringen hele tiden. Men etter hvert skal de som deltar i «Drive Me» spesialkurses for autonom kjøring, og det kommer også mer avansert teknologi i bilene.

En som gleder seg til det neste året er Filippa Hain. Hun er nemlig 17 år, og får snart førerkortet.

‒ Jeg gleder meg til å være med på å utvikle selvkjørende biler, og ikke bare sitte i baksetet, sier hun.

Det spørs dog om hun får kjøre så mye, for det er tross alt selvkjørende biler vi snakker om.

Men hun kan iallfall sitte bak rattet, og det teller jo litt det og.

Se for øvrig videoen helt øverst i saken.

Allerede tilbake i 2015 viste Volvo hva selvkjørende biler kunne med bilen «Concept 26», og har nylig signerte en avtale med Uber om å levere biler til et prosjekt som skal ende med selvkjørende Uber-biler.

Nå har de altså kommet så langt at de to første familiene kan teste ut hva dette er for noe. Både Volvo Cars og familien Simonovski gleder seg nok helt sikkert.

Den andre familien som er først ute består av Sasko Simonovski (44), Anna (41), Elin (10) og Villiam (8).
Den andre familien som er først ute består av Sasko Simonovski (44), Anna (41), Elin (10) og Villiam (8).

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse