Annonse
Hjem Nyheter Unngå farlige situasjoner ‒ slik sikrer du vår-avfallet

Unngå farlige situasjoner ‒ slik sikrer du vår-avfallet

Det føles kanskje ikke helt som det, men våren er faktisk her. Og for mange betyr det opprydning i boder, loft og hager ‒ og en full tilhenger. Her er NAF-rådene for å sikre lasten.

Mange vil altså fylle hengeren full av avfall de neste ukene, og da er det smart å tenke seg litt om. For om det for eksempel oppstår en nødbrems-situasjon vil lasten få en kraft tilsvarende mange ganger sin egen vekt, og noen lastestropper på tvers klarer ikke å holde igjen lasten.

‒ Når du skal frakte avfallet til gjenvinningsanlegget, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. Selv i lave hastigheter kommer usikret last med stor kraft ved en bråstopp, påpeker Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Den enkleste løsningen er å skaffe seg stropper med en jekk som strammer stroppen. Disse finnes i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke.

‒ Se på lappen på stroppen eller forpakningen. Stropper som tåler to tonn er nokså vanlige, sier NAF-rådgiveren,

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Har du stropper fra før, sjekk at de ikke er utslitt eller skadet. En ødelagt stropp skal kastes, understreker han.

Her er feste-rådene fra NAF:

  • Den enkleste måten å sikre lasten på er det som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.
  • Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet.
  • Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker.
  • Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader.

Slik sikrer du hageavfallet:

  • Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er likefullt last som skal sikres så ikke greiner og kvister flyr av gårde og treffer fotgjengere eller andre biler.
  • Pass på at lasten ikke stikker ut, spesielt i sideretning. Last det tyngste avfallet i bunnen av hengeren.
  • Bruk jekkestropper til å surre lasten. Får du tak i festekrokene på hengergulvet klemmes lasten sammen oppi hengeren bedre enn om du fester stroppene på utsiden av hengeren.
  • Småkvist kan fort forsvinne av lasten selv om du har festet med stropper. Du kan bruke en presenning til å pakke inn lasten. Husk at presenningen også må festes skikkelig.
  • Hvis du skal frakte hageavfall og leier henger, sørg for å leie en henger med høye vegger. Da er det lettere å holde lasten på plass.

Lykke til med våroppryddingen!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,124FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker