Hjem / Nyheter / Unik vaskehall åpnet
På Fjellhamar kan du vaske bilen med vann varmet opp av sola. (Begge foto: Thomas Brun, NTB Produksjon)
På Fjellhamar kan du vaske bilen med vann varmet opp av sola. (Begge foto: Thomas Brun, NTB Produksjon)

Unik vaskehall åpnet

Norges første vaskehall med vann som er varmet opp av sola er åpnet.

Det er to vanlige metoder som brukes for å høste solenergi. Den ene er solcellepanel som bruker solenergien til å produsere elektrisitet, og den andre er solfangere som bruker solenergien til å varme opp vannet.

Annonse

Circle K har nå åpnet den aller første stasjonen i Norge som benytter seg av den sistnevnte metoden, altså solfangere. Det skjedde på Fjellhamar i Akershus rett utenfor Oslo.

– Energieffektivitet er en stadig viktigere miljøtrend, og vi ønsker å være en del av løsningen. Derfor jobber vi med å fase ut oljefyring ved våre stasjoner, samtidig som vi utforsker mulighetene som ligger i solenergi, sier miljøsjef Stein Lorentzen i Circle K Norge.

Flere stasjoner har for lengst tatt i bruk solcellepaneler, og det finnes til og med en solcelledrevet hydrogenstasjon i Bærum.

Men solfangere er ikke like utbredt, og skal vi tro Circle K fungerer det aldeles utmerket. Lorentzen mener at dette gir en viktig signaleffekt til andre vaskehaller.

– All bilvask fører til avrenning av kjemikalier og slam som er forurenset, men vi reduserer miljøbelastningen ved å bruke jordvarme og solvarme til å varme vannet som kreves i selvvasken. Dessuten benytter vi svanemerkede kjemikaler, og ikke minst samler vi opp slammet fra bilvasken i sandfang og oljeutskiller slik at det ikke renner ut i naturen, sier han.

Annonse

På Fjellhamar hvor landets største Circle K-vaskehall ligger er det montert solfangere som består av fem rader og 25 paneler på taket, som sammen med to energibrønner og en varmepumpe skal sørge for at bilvasking blir grønnere enn det har vært.

Prosjektingeniør Lotte Andrea Baksaas i Circle K Norge kan fortelle at solfangerne sørger for to tredeler av den totale energien som bilvaskehallen trenger. Dette utgjør rundt 55.000 kWt, og foreløpig er det selvvasken som får oppvarmet vann fra sola.

– Nå som det er sommer vil nok solfangerne dekke inn opp mot 100 prosent av oppvarmingen, mens til vinteren må varmepumpen ta unna mer. Ved å skru av oljefyren sparer vi hvert år 12.000 liter olje på Circle K Fjellhamar, som har ett av de største vaskeanleggene i området, sier Baksaas.

Ingeniør Marius Bolstad bekrefter at det å bruke varmepumper i kombinasjon med solfangere som en helhetlig løsning er unikt i Norge.

‒ Begge disse teknologiene er velutprøvde hver for seg, men det er unikt at de kombineres på denne måten. Styringssystemet er automatisk og veksler mellom sol- og bakkevarme etter hva som er mest hensiktsmessig. Dette er et viktig pilotprosjekt for å teste ut potensialet som ligger i denne kombinasjonen, og vi vil jobbe aktivt med dette framover, sier Bolstad, som jobber hos Jarotech som står bak prosjektet på Fjellhamar.

Og det er ikke bare oljeutgiftene de sparer, for Bolstad anslår at anlegget vil få en utslippsreduksjon på 23.000 kilo CO2 i året.

Totalutslippet reduseres i så fall med nærmere tre firedeler, og dermed kan eierne vaske bilene sine med litt renere samvittighet.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

En ny lynladestasjon er åpnet i Tyskland, og denne leverer 450 kW. (Foto: BMW)

100 km rekkevidde på under 3 minutter

BMW og Porsche har satt opp den aller første lynlade-stasjonen i prosjektet FastCharge, og her …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *