Hjem / Nyheter / Trump truer VW, BMW og Mercedes
Den europeiske bilindustrien frykter framtiden i USA. Her fra en Volkswagen-fabrikk i USA. (Foto: VW)
Den europeiske bilindustrien frykter framtiden i USA. Her fra en Volkswagen-fabrikk i USA. (Foto: VW)

Trump truer VW, BMW og Mercedes

President Donald Trump har gått til voldsomme angrep på handelsavtalene, og truer blant annet med straffetoll og rett og slett en handelsblokade. Og han er forbannet på den europeiske bilindustrien.

Trump har i løpet av den siste uka sendt ut en rekke sinte Twitter-meldinger rundt det han mener er «urettferdige handelsavtaler».

Annonse

Han sparker både til høyre og venstre, og blant annet har NAFTA-avtalen med nabolandene Canada og Mexico fått kjørt seg.

Så få slipper unna presidentens vrede. Det har de europeiske bilprodusentene også erfart.

I en av Twitter-meldingene singlet nemlig Trump ut akkurat den gruppen.

«Om EU ønsker å ytterligere øke sine allerede enorme takster og barrierer for amerikanske selskaper som driver virksomhet der, vil vi ganske enkelt opprette en skatt på deres biler som fritt renner inn i USA. Det gjør det umulig for våre biler (og mer) å bli solgt der. Stor handel-ubalanse!»

En slik uttalelse fra den amerikanske presidenten skaper selvsagt bølger, og den europeiske bilindustrien prøver nå febrilsk å unngå å bli dratt ned i det dypet vannet.

Annonse

‒ Straffeavgifter kan ikke være svaret, sier Bernhard Mattes, president for VDA, en tysk bilindustriforening som representerer Volkswagen, BMW og Daimler.

‒ En handelskrig mellom Europa og USA må for all del unngås. I en slik handelskrig vil det kun være tapere.

Internasjonale bilprodusenter har en rekke fabrikker i USA, og blant annet er Volvo på plass der.

Både Volkswagen, BMW og Mercedes har fabrikker på amerikansk jord, og VDA understreker at de bygde flere biler på amerikansk jord enn hva de eksporterte fra Tyskland. Til sammen produserte de tre 804.000 biler, mens eksporten fra Tyskland var på 494.000 biler.

VDA la også til at mer enn halvparten av bilene laget i USA ble eksport, og at de dermed bidrar til en positiv handelsbalanse for USA.

Trump har gått til angrep på stål- og aluminiumsindustrien i den pågående «America First»-kampanjen han bedriver, og vil straffe importen av dette. EU har raslet med sine sabler, og det var da presidenten truet den europeiske bilindustrien direkte.

Her er den originale meldingen:

NAFTA-avtalen som regulerer handelstrafikken mellom USA, Canada og Mexico har også fått kjørt seg, og Trump mener Canada behandler de amerikanske bøndene dårlig og at Mexico må bygge en mur på grensa for å stoppe de «kriminelle».

Situasjonen har vært fastlåst i flere måneder etter at forhandlingene brøt samme flere ganger i høst. Disse er gjenopptatt, og det forhandles videre i disse dager.

Om avtalen som har det fulle navnet North American Free Trade Agreement smuldrer opp kan det koste så mange som 50.000 jobben i amerikansk bilindustri. Avtalen sørger nemlig for fri flyt av deler over grensene, og stopper dette opp kan følgene bli svært alvorlige.

USA er selvsagt et viktig marked for europeiske bilprodusenter, selv om det har blitt mindre viktig med inntoget fra Kina. Volkswagen solgte for eksempel 625.100 kjøretøy i USA i fjor, og noterte seg en oppgang på 5,8 prosent.

Men med Trump bak rattet risikerer de nå at det blir full stopp.

Siste ord er imidlertid ikke sagt. Verken fra EU eller Trump. Det kan vi iallfall være sikker på.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette er årets mest sikre bil, Mercedes-Benz A-klasse. (Alle foto: Euro NCAP)

Nye A-klasse årets sikreste bil

Kollisjonstest-organisasjonen Euro NCAP har delt ut årets priser, og Mercedes A-klasse ble kåret til årets …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *