Annonse
HjemNyheterTrump truer på nytt europeiske bilprodusenter

Trump truer på nytt europeiske bilprodusenter

Den uberegnelige amerikanske presidenten Donald Trump har nok en gang snudd i spørsmålet om straffetoll på europeiske biler.

Trump er en selvutnevnt «forhandlingsmester», og han har for lengst kastet seg over handelsavtaler USA har med andre land og regioner. Presidenten har to mål med dette ‒ å beskytte amerikanske arbeidsplasser og snu et handelsunderskudd til et handelsoverskudd.

Dette har igjen ført til straffetoll.

Allerede i januar innførte USA straffetoll på vaskemaskiner og solceller, og deretter har det bare ballet på seg.

Saken fortsetter under Annonsen

I mars innledet han en handelskrig mot Kina, og på samme tid truet han europeiske bilprodusenter med straffetoll om ikke EU roet seg ned. Faktisk blir handelskrigen med Kina skjerpet i dag, og USA legger 25 prosent straffetoll på ytterligere 279 kinesiske produkter ‒ inkludert elmotorer og motorsykler.

Og det var ikke bare tomme trusler mot Europa heller. I mai gikk han i klinsj med EU, og innførte straffetoll på stål og aluminium fra Europa. EU svarte med straffetoll på en rekke varer.

I et forsøk på å unngå en ytterligere eskalering møttes presidenten for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker og den amerikanske presidenten i juli. Der ble det klart at USA utsetter en eventuell straffetoll på 25 prosent på europeiske biler, og produsenter som Volkswagen, Daimler og PSA kunne dermed puste lettet ut.

Donald Trump møtte i juli EU. Her sammen med  Donald Tusk (midten) og Jean-Claude Juncker. (Foto: EU)
Donald Trump møtte i juli EU. Her sammen med Donald Tusk (midten) og Jean-Claude Juncker. (Foto: EU)

Tidligere denne uka uttalte USA’s handelssekretær Wilbur Ross til Wall Street Journal at en toll på europeiske biler ikke ville komme i nær framtid, bare for å få skutt ned utsagnet timer senere.

Da holdt Donald Trump en tale i Virginia, og kom med følgende utsagn: «Vi kommer til å beskatte hver eneste bil som kommer fra EU til USA med 25 prosent.»

Eventuelle straffetiltak på utenlandske biler vil ikke bare ramme europeiske produsenter, og land som Japan og Sør-Korea eksporterer mange biler til det amerikanske markedet.

Dette vil også gå utover selskaper som leverer deler til bilprodusentene, noe som inkluderer flere norske firmaer. Den klart største er Kongsberg Automotive, som leverer både interiør, chassis, drivverk og sikkerhetsutstyr til en rekke bilprodusenter.

Flere av bilprodusentene har også fabrikker i USA, og kan dermed havne i kryssilden i den pågående krangelen.

Blant de mange som er på plass i USA er Volvo, som tidligere i år åpnet en fabrikk i South Carolina. Der lager de S60 og V60, og fra 2019 blir den fabrikken den eneste som produserer disse modellene.

En handelskrig vil potensielt kunne koste svenskene dyrt, spesielt ettersom de har kinesiske eiere og satser tungt på det kinesiske markedet.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse