Hjem / Nyheter / Trump forbannet på Harley-Davidson
Harley-Davidson blir nå truffet av straffetoll fra EU. (Foto: Bil24)
Harley-Davidson blir nå truffet av straffetoll fra EU. (Foto: Bil24)

Trump forbannet på Harley-Davidson

Donald Trump har som kjent gått til handelskrig mot Europa, og har også truet tyske bilprodusenter med 20 prosent toll. Men MC-produsenten Harley-Davidson er lite imponert.

Den amerikanske presidenten uttalte for noen måneder siden at «handelskriger er enkle å vinne», og etter det har ting bare ballet på seg.

Annonse

Han har innledet krig mot både naboene Canada og gigantene Kina og Europa, og truer nå med å legge en ekstra skatt på 20 prosent på bilene fra Europa. Og det er de tyske bilprodusentene som skaper sinne hos den noe uberegnelige presidenten.

Trump mener at om tyskerne skal selge biler i USA så får de også produsere disse i USA, og vurderer nå en toll på bilimporten. Dette vil ikke bare gå utover europeiske merker, men også amerikanske produsenter som GM og Ford vil mest sannsynlig bli skadelidende.

For EU sier at de vil svare med den samme mynt. Akkurat slik en handelskrig fungerer.

Både Volkswagen, Mercedes og BMW har allerede fabrikker i USA, og sistnevntes fabrikk i South Carolina er så stor at det jobber mer enn 9.000 mennesker der.

Volvo er en annen som er på plass, og de åpnet nylig sin første amerikanske fabrikk som ved full produksjonen skal huse mer enn 4.000 ansatte.

Annonse

MC-produsenten Harley-Davidson er svær i USA, men også Europa er et viktig marked. De er svært lite imponert over handelskrigen Trump nå har satt i gang, som allerede har resultert i at EU har svart med å sette ytterlig 25 prosent toll på en rekke amerikanske varer ‒ inkludert motorsykler.

Gjengjeldelsestollen kom etter at Trump innført 25 prosents toll på stål og 10 prosent på aluminium fra EU.

Harley er altså i en skikkelig skvis, og sier at dette kan koste de opp mot 812 millioner kroner i året. Produsenten sier at de vil unngå å sette opp prisen på sine motorsykler, så løsningen blir da å flagge ut deler av produksjonen.

De vil altså bygge motorsykler i Europa for å unngå straffetollen.

En slik løsning er noe Trump åpenbart ikke hadde forventet, og langer ut mot MC-produsenten på Twitter.

«Overrasket at Harley-Davidson, av alle selskapene, blir de første som veiver med det hvite flagget. Jeg slåss hardt for dem og til slutt vil de ikke betale toll inn i EU, som har påført oss store handelstap, ned 151 millioner dollar. Skatt er kun en Harley-unnskyldning ‒ vær tålmodig.»

Her er Twitter-meldingen:

Den legendariske MC-produsenten sa mandag at tollen vil gjøre hver eneste motorsykkel som eksporteres til Europa nærmere 18.000 kroner dyrere.

Harley-Davidson har over lenger tid hatt fokus på salg utenfor USA, og i Europa solgte de nærmere 40.000 sykler i fjor. Europa er det markedet etter USA som generer størst inntekt for Harley-Davidson.

De er heller ikke ukjent med å flagge ut produksjonen.

En av de første tingene Trump gjorde som president var å trekke USA ut av Trans-Pacific Partnership (TPP), en frihandelsavtale mellom 12 land. Dette førte igjen til høyere priser på Harley-Davidson i en rekke land.

MC-produsenten svarte med å sette opp en fabrikk i Thailand, som er den tredje de har utenfor USA. De bygger også motorsykler i Brasil og India.

Harley-Davidson sier at de trenger mellom 9 og 18 måneder for å sette opp en produksjon i Europa, og at dette er noe de faktisk vil gjøre om handelskrigen fortsetter.  

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

En ny lynladestasjon er åpnet i Tyskland, og denne leverer 450 kW. (Foto: BMW)

100 km rekkevidde på under 3 minutter

BMW og Porsche har satt opp den aller første lynlade-stasjonen i prosjektet FastCharge, og her …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *