- Annonse -
HjemElbilerTror på en tidobling av hydrogenbiler

Tror på en tidobling av hydrogenbiler

Toyota har ingen planer om å gi opp satsingen rundt hydrogenbiler, og tror på en tidobling av dagens antall brenselcellebiler.

Per i dag er det ikke så veldig mange hydrogenbiler å velge mellom, men utvalget blir stadig bedre.

- Annonse -

Toyota er på plass med Mirai som ble lansert i 2014, Hyundai satser friskt og skal erstatte ix35 med Nexo allerede i sommer, Honda har sin Clarity og Mercedes lanserte GLC F-Cell i fjor. De to sistnevnte er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.

I tillegg kommer både Audi, BMW og Kia med nye hydrogenmodeller, så tilfanget av hydrogenbiler vil øke når vi går inn i 2020.

Toyota henger som kjent etter når det kommer til rene elbiler, og har heller satset på hydrogen gjennom modellen Mirai. Mange har hevdet at de har satt pengene på feil hest, men de er fortsatt fast bestemt på at hydrogen også vil spille en viktig rolle framover.

Den japanske giganten tror biler med den offisielle benevnelsen fuel cell electric vehicles (FCEV) blir viktig etter 2020, og at salget av Mirai vil tidoble seg fra dagens 3.000 biler i året til minst 30.000 slike hydrogenbiler i året.

- Annonse -

Faktisk har de så mye tro på den utviklingen at de nå planlegger to helt nye fasiliteter; en helt ny bygning i forbindelse med den originale Honsha-fabrikken i Toyota City som skal produsere brenselceller, og et nytt lokale i selve fabrikken som skal produsere trykkamre som lagrer hydrogen i bilene.

Brenselcellene er de som genererer elektrisitet fra hydrogen og oksygen internt i bilene og som gjør at hydrogenbiler kun slipper ut vann, og hydrogentankene som er under trykk lagrer hydrogen som man fyller på bilene akkurat som man gjør med vanlig fossilt drivstoff.

De nye brenselcellelokalene vil bli på rundt 70.000 kvadratmeter fordelt på åtte etasjer, mens produksjonen av hydrogentankene får nye 15.000 kvadratmeter å boltre seg på.

En annen grunn til at Toyota nå bygger nye produksjonslokaler er for å få ned CO2-utslippet under selve bilproduksjonen, og de nye lokalene vil hjelpe til med akkurat dette. Karbonavtrykket til Mirai-modellene vil altså minske med de nye og mer miljøvennlige lokalene.

- Annonse -

Toyota presenterte Mirai i desember 2014, og solgte unna 700 slike biler i 2015. Salget økte deretter til 2.000 biler i 2016, og deretter til 3.000 biler i fjor.

Salgspilen peker altså riktig vei, og regneekspertene hos bilprodusenten har kommet fram til at salget vil bikke hele 30.000 i starten av 2020-årene. De forventer å selge minst 1.000 Mirai i måneden bare i Japan om noen få år.

Mirai selges per i dag i Japan og USA samt ni forskjellige europeiske land, noe som også inkluderer Norge. Toyota og andre aktører jobber nå med å ekspandere infrastrukturen rundt hydrogenbilene, slik at det legges til rette for bruk av slike biler i flere land og regioner.

Toyota lager også hydrogenbusser, og Sora som den heter var ferdig utviklet tidligere i år. De satser på å selge rundt 100 slike til Tokyo i forbindelse med sommer-OL som arrangeres der i 2020.

Hydrogenbiler er for øvrig i prinsippet elbiler, med den forskjellen at man ikke trenger å lade opp batteriene ved å koble til strøm. Hydrogenbilene lager selv denne strømmen via en kjemisk prosess.

FCEV-biler har fortsatt en vei å gå i Norge, og i april ble det kun solgt ti slike biler. Toyota Mirai har en startpris på 570.000 kroner, mens prisen på den nye Hyundai Nexo fortsatt ikke er fastsatt (ender mest sannsynlig en plass under 500.000 kroner).

Norge har per i dag ni hydrogenstasjoner, alle unntatt en i Bergen befinner seg på Østlandet.

Følg bil24 på Facebook

- Annonse -

Flere nyheter

Dette er Ken Blocks nye leketøy, en helelektrisk Audi S1 e-tron quattro. (Fotos: Audi)

Ken Blocks særs spesielle Audi e-tron er klar

Stuntfører Ken Block går elektrisk i en ny serie kalt Electrikhana, og han har litt av en elbil på...
Bilene er i ferd med å vokse ut av dagens parkeringsplasser. (Foto: Bil24)

Bilene vokser ut av parkeringsplassene

Størrelsen på parkeringsplasser tar utgangspunkt i eldre biler, og nå skal regelverket gjennomgås. Resultatet blir mest sannsynlig bredere parkeringsplasser. Bilene...
Dårlige veier kan sette førerassistentene ut av spill. (Fotos: NAF)

Moderne støttesystemer slås ut av dårlige norske veier

På enkelte strekninger er veistandarden så dårlig at den til og med setter de livsviktige førerassistentene i moderne biler...
De første helt førerløse robotaxiene i Kina er nå på plass. (Fotos: Baidu)

Første førerløse robotaxier i Kina

Et lite steg for Baidu, et stort sprang for bilverden? Se video. Mange selskaper og bilprodusenter utvikler selvkjørende biler, og...
Nico Rosberg har fått den aller første kundebilen av Rimac Nevera, kanskje aller verdens råeste serieproduserte bil. (Fotos: Rimac)

Rosberg fikk utlevert første Rimac Nevera

Hva er mer passende enn at en formel 1-verdensmester får det første eksemplaret av kanskje verdens raskeste serieproduserte bil?...
Nio Norge åpner sin andre batteribytte-stasjon i neste uke, og denne befinner seg i Vestby rundt fire mil sør for Oslo. (Fotos: Nio Norge)

Nio åpner sin andre batteribytte-stasjon

Den andre byttestasjonen i Norge, og dermed også i Europa, blir i Vestby rundt fire mil fra Oslo i...
Dette er en helt unik Ford Mustang 1964-modell. (Fotos: Ringbrothers)

En helt ny Ford Mustang 1964-modell

Ringbrothers tar modifisering av eldre biler et hakk lenger enn de fleste, noe denne unike, nye 58-åringen er et...
Porsche har faktisk laget en toppløs Cayenne, men da mener vi også én! (Fotos: Porsche)

Her er den toppløse Porsche Cayenne, men…

Det finnes kun denne ene utgaven, og den kan ikke en gang kjøres på veiene. Porsche tok svært så seriøst...
Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her