Annonse
HjemNyheterToyotas selvkjørende plan

Toyotas selvkjørende plan

Målet til Toyota er å redusere de 1,3 millioner drepte i årlige trafikkulykker, uten at bilens design påvirkes. Ja, vi snakker om selvkjørende biler.

Toyota gjør som de fleste andre, de forsker på autonome kjøretøy. De har faktisk kommet så langt at de har en ny plattform klar, den tredje i rekken. Se og hør mer om den i videoen helt øverst.

I neste uke starter årets første internasjonale motorshow, CES i Las Vegas. Dit tar Toyota med en Lexus som er bygget på plattform 3, noe som innebærer å krympe all utstyr som trengs for å gjøre en bil selvkjørende slik at teknologien blir mest mulig skjult.

Bilen Toyota Research Institute (TRI) har brukt er en Lexus LS 600hL, kombinerer en større teknologiske frihet med en ny styling som integrerer den autonome teknologien i selve designet. Plattformen gjør det altså enklere å bygge inn slikt utstyr.

Og det er en god start.

Saken fortsetter under Annonsen

For Toyotas drøm er at alle kan «kjøre» bil en gang i framtiden.

‒ Vi mener faktisk alle, inkludert eldre og personer med fysiske funksjonshemminger, som ikke kan kjøre i dag, får muligheten til å bevege seg sikkert til hvor de vil, sier administrerende direktør hos TRI, Gill Pratt.

Seigo Kuzumaki, ansvarlig for sikkerhetsteknologi hos utviklingsselskapet i Toyota, sammenlikner den nye teknologien med en lagkamerat.

‒ Bilen passer på deg, som en lagkamerat vil gjøre. Derfor har vi døpt vår mobilitetssatsing for «Mobility Teammate Concept».

‒ Over tid vil den kunstige intelligensen (AI) i bilene lære seg førerens og passasjerenes vaner og preferanser. AI vil følge disse preferansene, og også advare føreren. Bilen og føreren vil smelte sammen til å bli uadskillelige, legger Pratt til.

Dette vil ifølge Pratt fungere ved at de skaper to forskjellige autonome typer, «Sjåfør» og «Vokter». «Sjåfør» fører bilen når føreren ikke kan eller vil, mens «Vokter» støtter føreren under kjøringen.

‒ Det som er viktig er at vi lar føreren bestemme. Selv om bilen er helautomatisk kan føreren kjøre om de vil, sier Pratt.

Kuzumaki sier at de vil introdusere «Motorvei Lagkamerat» i 2020, noe som betyr selvkjørende biler på motorveiene.

‒ Filbytter, forbikjøring og fletting vil da kunne gjøres automatisk, sier han.

I starten av 2020-årene vil dette også utvides til andre veier, mens byene står for tur litt etter dette.

Platt sier at den teknologiske biten er ganske enkel, men det å forutse hva mennesker gjør er mer problematisk.

‒ Kommer bilen til å svinge høyre eller venstre? Vil ungen løpe etter ballen? Vi bygger opp statistikk og data slik at vi kan teste den autonome teknologien i forskjellige miljøer, men dette er ikke nok. Vi simulerer mange mer kilometer med verre trafikk enn det som faktisk er i virkeligheten. Til slutt setter vi disse simuleringene sammen med fysiske tester, ettersom veien er den beste plassen for å gjennomføre slike tester. Ved å kombinere simuleringer med ekte kjøring satser vi på å nå en milliard miles (1,6 milliarder kilometer) som er satt av Toyota selv, sier Pratt.

Alt dette hjelper lite om myndighetene ikke åpner for selvkjørende biler.

‒ Vi trenger lover og regler rundt dette. Og for det andre er det store mengder data involvert i dette, så vi trenger også reguleringer slik at vi tar hensyn til personlig data, sier Kuzumaki.

Målet til Toyota er nivå 5 av autonom kjøring ‒ altså helt automatisk kjøring.

‒ For øyeblikket har ikke AI nok menneskelig fornuft, og jeg utforderer alle til å si «nå har vi nådd nivå 5». Sosial aksept er en annen ting. Ikke alle godtar selvkjørende biler, men vi ser at dette er på tur til å snu litt nå. Husker du heiser? De pleide å være bemannet, men etter hvert godtok vi automatiske heiser. Vi må sørge for at produktet er sikkert og at autonome biler kjører bedre enn mennesker om vi vil at en mor setter et barn inn i en selvkjørende bil, avslutter Pratt.

For selve bilen er snart der. Det viser videoen helt øverst.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse