Elon Musk og Tesla får til tider kjørt seg i media, men ikke alle journalistene er like nøyaktige i sine beskrivelser. Så gründeren har fått en idé.
Ikke vet vi om Elon Musk har nyhetsvarsel på det som skrives om Tesla, men det vil i så fall plinge inn nye meldinger i ett sett. For det er knapt noen biler det skrives mer om enn Tesla ‒ produsenten som løftet elbilene fra å være «firkantede plastbokser» til å bli moderne og linjevakre kjøretøy.
Tesla har blitt dømt nord og ned en rekke ganger, uten at det på noen måte har knekt selskapet. Det virker nesten som at den massive negative presseomtalen virker som en katalysator på selskapet, og Tesla planlegger også flere nye modeller i årene som kommer.
Så selv om mange kanskje tror det, Tesla vil ikke forsvinne med det aller første.
Elon Musk er mannen bak Tesla, som faktisk ble opprettet så langt tilbake som i 2003. Men det var først da de presenterte Model S i 2012 at det virkelig tok av, og med nye biler som SUV-modellen Model X og «folkebilen» Model 3 fortsetter de å spise markedsandeler fra etablerte aktører.
Musk er visjonær, frittalende og kanskje vel optimistisk av natur, og det er en kombinasjon som raskt skaper overskrifter i pressen.
Når i tillegg selvkjørende biler krasjer og biler blir forsinket i produksjonsleddet blir det svært mange overskrifter, de aller fleste negativt vinklet.
Og som det så fint heter, «ikke la fakta ødelegge en god sak», og Musk har nylig gått ut og kritisert pressen for en stadig økende menge «falske nyheter».
Men han nøyer seg ikke bare med å kritisere. Han akter å gjøre noe med det.
Litt seriøs og med et glimt i øye lanserte han en idé til sine Twitter-følgerne onsdag.
Going to create a site where the public can rate the core truth of any article & track the credibility score over time of each journalist, editor & publication. Thinking of calling it Pravda …
— Elon Musk (@elonmusk) May 23, 2018
Han fulgte deretter opp med flere Twitter-meldinger, før han slo til med en avstemning hvor valgene var enkle:
- «Yes, this would be good»
- «No, media is awsome»
Denne litt tabloide avstemningen likte enkelte nyhetsmedier svært dårlig, og dundret ut negative artikler og flere lenket også til avstemningen i et håp om at leserne skulle kuppe denne.
Den strategien funket svært dårlig, for å si det forsiktig.
Nettstedene sendte hundretusenvis av brukere til Musks Tweeter-melding, og det endte som det måtte.
Create a media credibility rating site (that also flags propaganda botnets)
— Elon Musk (@elonmusk) May 23, 2018
88 prosent mente at det var en god idé, mens kun 12 prosent mente at media er fantastisk.
Antall stemmer? Jo, utrolige 681.097 stemmer. Det er som om hele Oslo skulle stemt.
Musk klarte ikke å skjule skadefryden, og det skjønner vi godt.
For some reason, this is the best I’ve felt in a while. Hope you’re feeling good too ????♥️????
— Elon Musk (@elonmusk) May 24, 2018
Tesla-sjefen sier at han eier et nettsted som heter youreright.com, men at denne siden foreløpig kun sender brukerne videre til Facebook-nyheter.
Så om han gjør alvor av «truslene» gjenstår å se, men han har fulgt opp tidligere utspill på Twitter. Som det å selge capser og flammekastere på nett og det å sende en Tesla ut i rommet ‒ alle tingene har faktisk skjedd.
Om det dukker opp en «anti-fake news»-side og om vi faktisk kan stole på den er et annet spørsmål. På en slik side vil det være mulig å manipulere dårlige nyheter og på en måte «redigere» den frie pressen, så Musk beveger seg inn i et minefelt ‒ nok en gang.
Det vi kan slå fast er at Elon Musk iallfall skaper engasjement, og nok en gang nye overskrifter.
- Les også: Musk ville bonus godkjent
- Les også: Gode Tesla-nyheter for nordmenn
- Les også: Elbilens dystre bakside