Annonse
HjemElbilerTesla fikk julebank

Tesla fikk julebank

Det ble en tung julaften for Tesla-aksjen, som ble straffet hardt etter pristiltak i verdens to største bilmarkeder.

Tesla har nå fått prisutfordringer i både USA og Kina, og nye tiltak vil gå utover inntjeningen til bilprodusenten.

Hjemme i USA har alle Tesla-eierne til nå hatt muligheten til å få tilbakebetalt 7.500 dollar av kjøpesummen grunnet skattemessige fordeler for elbiler, men dette blir halvert når vi går inn i 2019.

For de amerikanske myndighetene har satt et tak på totalt 200.000 biler per produsent, og dette passerte Tesla som første bilprodusent allerede i sommer.

Saken fortsetter under Annonsen

Toppfradraget varer deretter det neste kalanderkvartalet, noe som vil si at Tesla-kundene får dette fradraget ut 2018. Men det hjelper ikke kun å bestille bilen innen årsskiftet, den må være registrert innen 31. desember for å få 7.500 dollar tilbake.

Neste fase er det neste halvåret, altså fra 1. januar til 30. juni 2019. Da halveres fradraget, og faller dermed til 3.750 dollar.

Den tredje og siste fasen følger deretter, og fradraget er da på 25 prosent av det originale. For Tesla betyr dette 1.875 dollar fra 1. juli til 31. desember 2019.

Deretter er ikke Tesla kvalifisert til økonomiske fradrag, foruten eventuelle lokale fradrag som de enkelte delstatene måtte ha for elbiler.

Dette betyr altså at Tesla-bilene blir dyrere å kjøpe i 2019, selv om utsalgsprisen er den samme.

En Twittter-bruker spurte i forrige uke Tesla-sjef Elon Musk om hva som skjer med de som har bestilt en ny Telsa, men fortsatt ikke har fått denne og dermed går glipp av skattefradraget.

Musk svarte at bilprodusenten i så fall vil dekke det resterende beløpet, noe som vil gi Tesla nye og uforutsette utgifter.

USA er ikke lenger det største bilmarkedet, som nå er det folkerike Kina. Også der sliter Tesla med uforutsette utgifter.

Søndag skrev Reuters at Tesla nok en gang har kuttet utsalgsprisene der, og nå har prisene på Model 3 gått ned med opp til 7,6 prosent. Den koster nå rundt 630.000 kroner i Kina, og dette er den tredje prisjusteringen de gjør i Kina på bare to måneder.

I november kuttet de prisen på Model S og Model X med mellom 12- og 16 prosent, for å møte straffetoll-tiltak som ble innført etter at USA og Kina gikk til handelskrig.

Tidligere denne måned justert Tesla ned prisene på de to samme modellene etter at Kina sa at de ville utsette nye straffetiltak fra januar og i tre måneder framover ‒ noe som vil gjøre importen av nye Tesla billigere.

Både kompensasjonen i USA og prisjusteringen i Kina vil gå utover lønnsomheten til Tesla, og børsmarkedet svarte også umiddelbart.

På julaften fikk Tesla skikkelig bank, og aksjen falt nærmere 8 prosent ned til 295,39 dollar. Aksjen ble solgt for 349 dollar så sent som onsdag for en uke siden, og vi må tilbake til oktober for å finne sist gang den lå under 300 dollar.

På den positive siden ser det nå ut til at Tesla har funnet ut av alle problemene rundt produksjonen av den mer rimelige Model 3, og har ifølge Bloomberg nå produsert rundt 150.000 av disse.

Tesla klarer nå å produsere en plass rundt 4.000 Model 3 i uka, og har åpnet for konfigurering av bilen i diverse europeiske land. Tek.no har tidligere skrevet at samtlige norske kunder som har bestilt Model 3 i 2018 skal få levert denne innen første halvår av 2019, og leveringene skal starte i februar.

Følg bil24 på Facebook

1 kommentar

  1. Burde ikke journalister ha såpass oversikt at de ser at HELE markedet hadde den største nedgangen på ti år juleaften? Tesla gikk opp over 10% igjen i går, når denne tullete artikkelen ble publisert.
    Dette var bare flaut å lese…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse