- Annonse -
HjemElbilerTesla fikk julebank

Tesla fikk julebank

Det ble en tung julaften for Tesla-aksjen, som ble straffet hardt etter pristiltak i verdens to største bilmarkeder.

Tesla har nå fått prisutfordringer i både USA og Kina, og nye tiltak vil gå utover inntjeningen til bilprodusenten.

- Annonse -

Hjemme i USA har alle Tesla-eierne til nå hatt muligheten til å få tilbakebetalt 7.500 dollar av kjøpesummen grunnet skattemessige fordeler for elbiler, men dette blir halvert når vi går inn i 2019.

For de amerikanske myndighetene har satt et tak på totalt 200.000 biler per produsent, og dette passerte Tesla som første bilprodusent allerede i sommer.

Toppfradraget varer deretter det neste kalanderkvartalet, noe som vil si at Tesla-kundene får dette fradraget ut 2018. Men det hjelper ikke kun å bestille bilen innen årsskiftet, den må være registrert innen 31. desember for å få 7.500 dollar tilbake.

Neste fase er det neste halvåret, altså fra 1. januar til 30. juni 2019. Da halveres fradraget, og faller dermed til 3.750 dollar.

- Annonse -

Den tredje og siste fasen følger deretter, og fradraget er da på 25 prosent av det originale. For Tesla betyr dette 1.875 dollar fra 1. juli til 31. desember 2019.

Deretter er ikke Tesla kvalifisert til økonomiske fradrag, foruten eventuelle lokale fradrag som de enkelte delstatene måtte ha for elbiler.

Dette betyr altså at Tesla-bilene blir dyrere å kjøpe i 2019, selv om utsalgsprisen er den samme.

En Twittter-bruker spurte i forrige uke Tesla-sjef Elon Musk om hva som skjer med de som har bestilt en ny Telsa, men fortsatt ikke har fått denne og dermed går glipp av skattefradraget.

- Annonse -

Musk svarte at bilprodusenten i så fall vil dekke det resterende beløpet, noe som vil gi Tesla nye og uforutsette utgifter.

USA er ikke lenger det største bilmarkedet, som nå er det folkerike Kina. Også der sliter Tesla med uforutsette utgifter.

Søndag skrev Reuters at Tesla nok en gang har kuttet utsalgsprisene der, og nå har prisene på Model 3 gått ned med opp til 7,6 prosent. Den koster nå rundt 630.000 kroner i Kina, og dette er den tredje prisjusteringen de gjør i Kina på bare to måneder.

I november kuttet de prisen på Model S og Model X med mellom 12- og 16 prosent, for å møte straffetoll-tiltak som ble innført etter at USA og Kina gikk til handelskrig.

Tidligere denne måned justert Tesla ned prisene på de to samme modellene etter at Kina sa at de ville utsette nye straffetiltak fra januar og i tre måneder framover ‒ noe som vil gjøre importen av nye Tesla billigere.

Både kompensasjonen i USA og prisjusteringen i Kina vil gå utover lønnsomheten til Tesla, og børsmarkedet svarte også umiddelbart.

På julaften fikk Tesla skikkelig bank, og aksjen falt nærmere 8 prosent ned til 295,39 dollar. Aksjen ble solgt for 349 dollar så sent som onsdag for en uke siden, og vi må tilbake til oktober for å finne sist gang den lå under 300 dollar.

På den positive siden ser det nå ut til at Tesla har funnet ut av alle problemene rundt produksjonen av den mer rimelige Model 3, og har ifølge Bloomberg nå produsert rundt 150.000 av disse.

Tesla klarer nå å produsere en plass rundt 4.000 Model 3 i uka, og har åpnet for konfigurering av bilen i diverse europeiske land. Tek.no har tidligere skrevet at samtlige norske kunder som har bestilt Model 3 i 2018 skal få levert denne innen første halvår av 2019, og leveringene skal starte i februar.

Følg bil24 på Facebook

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

1 kommentar

  1. Burde ikke journalister ha såpass oversikt at de ser at HELE markedet hadde den største nedgangen på ti år juleaften? Tesla gikk opp over 10% igjen i går, når denne tullete artikkelen ble publisert.
    Dette var bare flaut å lese…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her