HjemElbilerTesla-aksjen krasjet etter dødsulykke

Tesla-aksjen krasjet etter dødsulykke

Flere uheldige faktorer førte til at Tesla-aksjen falt med over 8 prosent på Nasdaq-børsen tirsdag.

Nå er det mange store selskaper som har fått bank på de amerikanske børsene den siste tiden, men få har fått like mye bank som Tesla fikk på tirsdag.

Aksjen startet dagen på over 300 dollar, men den falt umiddelbart da handelen åpnet tirsdag ettermiddag norsk tid. Og trenden fortsatt utover dagen, og aksjen endte på litt over 279 dollar da børsene stengte. Det er ned hele 8,22 prosent, og verdier for et helt år forsvant like for som vårsnøen.

Sist gang Tesla-aksjen lå på samme nivå var faktisk i mars 2017, og siden april har den nesten utelukkende kostet over 300 dollar. I juli i fjor lå den faktisk helt oppe på 382 dollar, altså over 100 dollar mer enn i skrivende stund.

Saken fortsetter under Annonsen

Så hva skjer?

Jo, det er flere uheldige faktorer som har ført til aksjefallet.

Den aller første dødsulykken som involverte en fotgjenger og en selvkjørende bil, en rekordstor gjeld, en annen dødsulykke som involverte en Tesla Model X og produksjonskrøll rundt «folkebilen» Model 3 er stikkordene.

Søndag for halvannen uke siden kjørte en selvkjørende Uber på en kvinne som krysset en vei utenfor oppmerket fotgjengerfelt, og kvinnen døde senere av skadene. Som en følge av dette suspenderte Uber sine selvkjørende biler, som stort sett er Volvo XC90. Det var en slik bil som var involvert i dødsulykken. Men det får også konsekvenser for Tesla.

Nvidia leverer kortløsninger som er en av hjernene bak de selvkjørende bilene, og de har nå suspendert all testing rundt selvkjørende biler. Nvidia lever produkter som involverer kunstig intelligens til mange av bilprodusentene, også Tesla. Selskapet fikk i likhet med Tesla juling på børsen tirsdag, og falt over 8 prosent.

En Tesla var også involvert i en dødsulykke i forrige uke. En Model X traff en midtdeler på en motorvei i California, og litium-ion-batteriene tok fyr etter ulykken. Bilen ble i tillegg truffet av en Mazda og en Audi i etterkant.

Føreren av Model X omkom i ulykken, og veisikkerhetsmyndighetene i USA etterforsker nå ulykken. Det er fortsatt uklart om bilen hadde autopiloten aktivert da den krasjet.

Det er ventet at Tesla kommer med oppdaterte tall rundt produksjonen av Model 3 i neste uke, men det er ingen som tror på positive nyheter. Bloomberg har sin egen Model 3-teller, og den viser i skrivende stund at det er produsert 11.257 slike biler. Tesla klarer ifølge den uoffisielle telleren å lage 964 Model 3 i uka, noe som er langt unna de 2.500 som var kvartalsmålet til produsenten. Det skal være rundt en halv million kunder som står på venteliste til den nye modellen.

Til slutt har også Tesla fått nedgradert kredittvurderingen av Moody til nivå B3, og sier at utsikten til selskapet er «negativ». Den tidligere kredittvurderingen var «stabil». En negativ produksjonsflyt og en fallende cashflyt er hovedgrunnene til at Tesla nå er nedgradert, ifølge Moody.

Alt dette har altså sendt aksjekursen til Tesla kraftig ned, og er nå på et nivå som den lå på for ett år siden.

Bare tirsdag forsvant papirverdier på rundt 30 milliarder kroner, og påsken blir nok ikke helt slik som Elon Musk og Tesla hadde sett den for seg.

Følg bil24 på Facebook

Forrige artikkelNå er alkolås vedtatt
Neste artikkelNye RAV4 vises fram

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse