Annonse
Hjem Forbruker Syv ting vi ikke lenger klarer oss uten

Syv ting vi ikke lenger klarer oss uten

Bilen er i ferd med å bli en datamaskin på fire hjul, og førerassistentene står nå i kø for å hjelpe oss med kjøreturen.

Bilen har som det meste annet utviklet seg mye de siste tiårene, men det er først de siste årene det virkelig har tatt fyr i utviklingen.

Dagens nybiler har en rekke nye hjelpemidler som var en fjern drøm bare for få år siden, og din bil kan til og med ha noen uten at du er helt er klar over det.

For de er ikke enkle å få øye på, men de jobber intenst hele tiden ‒ det er ganske så sikkert.

Dagens moderne biler er utstyrt med både kameraer, sensorer og radarer som overvåker alt som skjer under kjøreturen, og som faktisk er en livsviktig følgesvenn.

Saken fortsetter under Annonsen

Ifølge EU-kommisjonen kan slike hjelpemidler spare hele 3.700 liv på de europeiske veiene i perioden 2020-2030, og samtidig forhindre at 38.900 personer blir alvorlig skadd.

Alle de store bilprodusentene har slikt utstyr, inkludert Seat. Personen som er ansvarlig for dette hos spanjolene heter Marc Seguer, og her gir han oss sju ting vi bilførere ikke lenger kan klare oss foruten.

PS! Vi bruker de engelske benevnelsene på assistentene ettersom disse brukes stadig oftere, men det følger en oversettelse av alle sju benevnelsene helt nederst i saken.

1. Automatisk bremsefunksjon som forhindrer kollisjon

For å forhindre kollisjoner bakfra, styrer «Front Assist»-systemet avstanden til bilen i forhold til andre kjøretøy eller fotgjengere foran oss.

‒ Når føreren ikke reagerer på en overhengende fare for kollisjon med bilen foran eller en fotgjenger, sender systemet først en advarsel og bremser automatisk bilen om nødvendig, forklarer Seguer.

2. Mindre stress i køene

Bremse, gi gass, bremse. Ingenting er mer slitsomt enn å sitte i en kø som så vidt beveger seg.

‒ «Traffic Jam»-assistenten utfører disse funksjonene, slik at sjåføren kan slappe av, forklarer eksperten.

‒ Den kan skifte gir automatisk, regulere hastighet og opprettholde riktig sikkerhetsavstand i alle situasjoner.

3. Ingen drifting over til nabofilen

Å holde seg i sin kjørebane blir enklere med en automatisk justering av rattet. Med et frontkamera som gjenkjenner fil-markeringer, advarer «Lane Assist» oss når vi havner ut av kurs, uansett om farten er lav eller høy.

‒ Siden det også automatisk kan gjøre kurskorrigeringer, forhindrer det farlige situasjoner hvis sjåføren er litt forstyrret, bemerker Seguer.

4. Holder øye med skiltene

«Traffic Sign Recognition Assist» er koblet sammen med bilens frontkamera for å oppdage skilt som angir hastighetsbegrensninger, forbikjøringsforbud eller til og med veiarbeid.

‒ Denne sjåførassistenten er den beste co-piloten som finnes ettersom den advarer oss på forhånd. Informasjonen vises på instrumentpanelet, og vi kan også konfigurere en akustisk advarsel for høy hastighet, tilføyer han.

5. Ikke flere blindsoner

Det er ikke lenger noen fare knyttet til å skifte fil takket være en visuell advarsel montert på sidespeilene. Dette systemet advarer føreren om det er kjøretøy som nærmere seg og som er utenfor synsfeltet.

«Blind Spot Detection» fungerer ved at to radarer overvåker trafikken på utsiden og sikrer en tryggere kjøring.

6. En mer komfortabel kjøretur

«Adaptiv Cruise Control» gjør det mulig å angi en konstant kjørehastighet og sørger selv for akselerasjon og redusering av hastighet avhengig av trafikkforholdene, og vil automatisk bremse bilen om nødvendig uten at føreren trenger å gjøre noe.

‒ Dette er spesielt nyttig å aktivere det på lange turer, både med mye eller flytende trafikk. Når man er på langtur vil sjåførene sette pris på at de ikke behøver å holde foten på gasspedalen, sier eksperten.

7. Parkering uten å røre rattet

Med hjelp av et kamera som ser 360 grader rundt bilen vil «Park Assist» gjøre styringen for oss. Den kan kalkulere alle avstandene for å unngå kollisjon, og kontrollerer til og med rattet.

Den assistenten vil nok hjelpe mange.

Alle disse sju gode hjelpemidlene fører altså til færre ulykker og tryggere veier.

‒ Det blir stadig mer sikkert og komfortabelt å kjøre takket være avansert teknologi bilene våre er utstyrt med. I disse dager er førerassistentene våre beste passasjerer, og er en innledning til selvkjørende biler, konkluderer Marc Seguer.

Her følger en oversettelse av engelske hjelpemidlene:

Front Assist Avstandsassistent
Traffic Jam Assist Køkjøringsassistent
Lane Assist Filassistent
Traffic Sign Recognition Assist Skiltgjenkjennerassistent
Blind Spot Detection Bilndsonevarsler
Adaptive Cruise Control Adaptiv cruise control
Park Assist Parkeringsassistent

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker