For en bukett av sportsbiler! (Foto: Porsche/Ford/Aston Martin)

Svenskene har talt: Dette er tidenes vakreste sportsbiler

Denne topplisten hadde vært litt av en drømmegarasje.


Å diskutere hva som er historiens flotteste sportsbiler er selvsagt en subjektiv øvelse hvor man sjelden blir enig, men av og til dumper det inn spørreundersøkelser som om ikke annet viser hva flertallet mener.

En slik har de svenske bilmegleren Kvdbil gjennomført i samarbeid med Kantar Sifo, og oppgaven er ganske enkel ‒ finne ut hva som er svenskenes drømmebil nummer en. 

Som du skal få se er ikke resultatet så veldig overraskende, og nostalgiske svensker har for det meste gått for de eldre sportsbilene. Ja, de som en gang i tiden ble omtalt som plakatbiler, og som i dag hadde vært litt mer Instagram-biler. 

Kvdbil har altså lurt på hvilken bil naboene våre foretrekker, og denne uhøytidelige kåringen inkluderer svar fra litt over 1.300 personer fra 18 år og helt opp til 79 år. Drøyt 1.000 av disse har førerkort. 

Øverst? Jo, et ekte ikon som lever i beste velgående den dag i dag, nemlig Porsche 911 introdusert så langt tilbake som i 1964. Den runder altså 60 år i 2024, og har fortsatt grunnlinjene fra 1. generasjonen.  

(Foto: Porsche)

– Jeg er ikke overrasket over å se Porsche 911 på førsteplass, sier Daniel Odsberg, salgssjef i Kvdbil.

‒ Det er nok sportsbilen som de fleste kjenner takket være dens ikoniske design. Porsche 911 kombinerer eleganse og ytelse på en måte som få andre biler kan matche. For mange står Porsche også for høyeste kvalitet.

Heller ikke 2. plassen er et stort sjokk, for her finner vi en bil som skapte en legende. James Bod har mye å takke Aston Martin DB5 for, denne bilen er ansett som gudfaren til alle agentbilene.

Det hjalp selvsagt på at den også var svært tiltrekkende, noe jo 007-universet liker på flere områder. Aston Martin introduserte DB5 tilbake i 1963.

Sjekk denne:

(Foto: Aston Martin)

‒ Bonds raske og dramatiske biljakter har sementert DB5 som en av tidenes mest ikoniske sportsbiler. Da er det en fantastisk pen bil som representerer britisk ingeniørkunst og stil på høyeste nivå, sier Odsberg.

911 er ikke den eneste legendariske sportsbilen som ble introdusert i 1964 og som fortsatt holder koken, for samme år dukket også ikonet Ford Mustang opp.

En helt ny Mustang GTD har akkurat hatt europeisk debut, og denne karbonfokuserte utgaven har særs ville 800 hk under panseret.

Men sportsbilfolket tenker nok aller mest på den gamle utgaven som for alvor satte muskelbiler på kartet, og som var et symbol på frihet og livet på landeveien.

Det er kanskje ikke så rart når man ser bilen:

(Foto: Ford)

– Ford Mustang fanger essensen av amerikansk bilkultur med sin rå kraft, kraftige utseende og kjøreglede. Den representerer alt en muskelbil skal være. Jeg tør påstå at det er en udødelig klassiker, sier Odsberg.

Kvdbil har interessant nok også delt opp svarene i aldersgrupper, og resultatet blir da ganske annerledes.

For om de mellom 18-29 år hadde bestemt ville for eksempel Mustangen havnet nede på 7. plass, og det nye Koenigsegg-monsteret Jesko hadde blitt kåret som den 3. vakreste gjennom tidene, etter legendene Porsche 911 og Aston Martin DB5.

Over i aldersgruppene 50-64 år og 65-79 år er det enda mer forskjell, og Porsche 911 kommer først på henholdsvis 3- og 4. plass. Om 50-64-åringene fikk bestemme, noe de jo ofte ønsker, så hadde DB5 toppet foran den svenske 60-tallsklassikeren Volvo P1800.

Den eldste aldersgruppen hadde sendt P1800 helt til topps, og vi hadde funnet to andre legender på pallen ‒ Jaguar E-Type og Ford Mustang. Aston Martin DB5? Vel, den hadde havnet helt nede på 9. plass om de fra 65 år og oppover hadde bestemt.

– Mange finner nok sin favoritt i bilene som var populære da de selv vokste opp. Men Porsche 911 ser fortsatt ut til å skille seg ut. Det står høyt på alles lister, sier Daniel Odsberg.

Da har vi kommet til selve listen, og som du kan se er denne stappfull av drømmebiler som hadde vært velkommen i de aller fleste garasjer. Her er den sammen med kommentarer fra Kvdbil.

Topp 10 - vakreste sportsbiler i historien:

Porsche 911 – Kanskje ikke bare den flotteste, men også den mest kjente sportsbilen gjennom tidene? Porsche 911 ble introdusert i 1964 og har med årene blitt en tidløs klassiker, stadig oppdatert men alltid med det karakteristiske designet.

Aston Martin DB5 – Mest kjent som James Bonds bil. Den ble introdusert i 1963 og kombinerer britisk eleganse med kraftig ytelse. Dens slanke linjer og luksuriøse interiør gjør den til en ikonisk sportsbil.

Ford Mustang – Den amerikanske muskelbilen som har blitt et symbol på makt og frihet. Mustangens aggressive linjer, lange panser og kraftige motor har gjort den til et ikon i bilverdenen og en favoritt blant entusiaster over hele verden.

Volvo P1800 – En svensk sportsbil fra 1960-tallet, feiret for sin kombinasjon av stil, ytelse og pålitelighet. Bilen ble spesielt populær gjennom TV-serien «Helgenen», der Roger Moore kjørte den som Simon Templar.

Porsche 356 – En klassisk sportsbil, elsket for sine glatte linjer og ikoniske silhuett. Porsche 356 ble introdusert tilbake i 1948, og har en spesiell plass i bilhistorien som Porsches første produksjonsmodell.

Jaguar E-Type – Ofte kalt den vakreste bilen noensinne, med sine feiende linjer og elegante proporsjoner. Men her må Jaguar E-Type nøye seg med 6. plassen.

Koenigsegg Jesko – En moderne superbil fra Ängelholm som kombinerer ekstrem ytelse med futuristisk design. Med en topphastighet på over 480 km/t og revolusjonerende aerodynamikk er Jesko en imponerende blanding av innovasjon og kraft. Representerer svensk ingeniørkunst i absolutt toppklasse.

Alfa Romeo 8C Competizione – Italiensk lidenskap og design på høyeste nivå. Elegant og kraftig.

Chevrolet Corvette – En amerikansk klassiker som har trollbundet generasjoner med sin sporty holdning. Kombinerer ytelse og stil på en måte få andre biler kan.

Ferrari F40 – Et ikon fra 80-tallet som fortsatt er beundret for sin rå skjønnhet og imponerende ytelse. Ferrari F40 er en bil som representerer det beste innen italiensk ingeniørkunst og design.

Les også:

Debatt