Annonse
Hjem Nyheter Snart kan parkingsbulkene være historie

Snart kan parkingsbulkene være historie

Noe av det mest irriterende for en bileier er parkeringsbulker ‒ dører som blir slått inn i nabobilen og lager riper og bulker. Men snart kan de være historie.

Den teknologiske utviklingen raser videre i bilindustrien, og vi er langt på vei kommet dit at bilene kan håndtere mye av kjøringen selv.

Så langt passer den nye teknologien på at vi ikke krasjer eller kjører ut av veien, den holder fartsgrensen og bremser opp for både biler, syklister og gående. Den parkerer til og med bilen.

Avansert teknologi byr også på smartere biler, og kunstig intelligens (AI) blir stadig mer vanlig selv i de mer billige bilene. AI skal kunne svare på spørsmål og gi tips og for eksempel spille musikk som passer til humøret, og skal rett og slett forenkle hverdagen til føreren.

I sum er alt dette selvsagt fantastisk, men det er et element som er uteglemt.

Saken fortsetter under Annonsen

Nemlig den vanligste skaden en bil får i løpet av livsløpet. Ja, de fordømte parkeringsbulkene.

Vi har vel alle vært der; vi har parkert bilen på en trang parkeringsplass, og slår døra inn i nabobilen som står parkert bare centimeter unna. Heldigvis er mange oppmerksom på at dette kan skje, så i de fleste tilfellene skjer dette når man forsiktig prøver å åpne døra så langt det går.

Men i stressede situasjoner kan det bli riper, og det som verre er ‒ bulker.

Hvor mange biler som får parkeringsbulker i løpet av den stressede julemåneden tør vi ikke en gang å tenke på, men det er garantert tusenvis.

Noen har selvsagt også tenkt på dette problemet, og det finnes blant annet dører som åpnes oppover og parkeringsassistenter hvor alle kan forlate bilen før den parkerer.

Men vi venter ennå på at noen skal komme med teknologi som hindrer at vi smeller døra i noe, og som altså utsletter disse unødvendige parkeringsbulkene en gang for alle.

Og vi trenger muligens ikke å vente så veldig lenge.

For Continental, best kjent for sine dekk, forsker på veldig mye annet også. Tyskerne produserer blant annet bremsesystemer, sikkerhetssystemer og andre komponenter til biler, og ikke minst utvikler de sensorer blant annet til selvkjørende biler.

Sensor er et nøkkelord her.

For de har på gang et intelligent system som skal åpne dørene av seg selv. Faktisk er systemet så smart at det allerede har hanket inn en pris under CES Innovation Award i kategorien «Vehicle Intelligence and Self-Driving Technology», og det altså før de har vist det fram for offentligheten. Det skjer nemlig først under CES-messen i Las Vegas i januar.

‒ Få ting er så irriterende som parkeringsbulker. Hvis alle biler får intelligente dører vil parkeringsbulker være en saga blott, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Dette er altså et system som utvikles sammen med annen selvkjørende teknologi, og skal sørge for at også dørene blir automatiske. Dørsystemet er laget slik at dørene vil åpne seg når passasjeren nærmer seg bilen.

Systemet gjør også at det blir umulig å smelle igjen døra, og å slå den i noe når den åpnes. Skulle det vise seg at det står en bil eller en stolpe for nærme vil ikke døra åpne seg så mye at den treffer det andre objektet.

Systemet forhindre også at man for eksempel får fingrene i klem i en bildør, og fungerer også om bilen står i en bratt bakke.

‒ Dette gjør også at det ikke blir noe problem å åpne døren for barn og eldre, som i dag kan ha problemer med å åpne bildørene om bilen står i en bratt bakke. Med dette systemet vil dørene åpne seg av seg selv, sier Knudsen.

Jepp, dette er noe vi helt klart trenger.

Helst allerede i går.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,716FansLik
80FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker