Annonse
Hjem Nyheter Slik får du tent lysene ‒ inkludert de bak

Slik får du tent lysene ‒ inkludert de bak

Moderne biler har også nye lysløsninger, noe som kan skape farlige situasjoner når høsten med sitt mørke og regn setter inn. Slik påser du at lysene er tent ‒ også bak. Se bilder.

De som har vært ute og kjørt den siste uken har oppdaget hvor vanskelig det kan være, spesielt om de har kjørt under de mange regnperiodene. Det store problemet er sikten, for en mørk og våt asfalt sluker lyset.

Da hjelper det ikke at enkelte biler også er ganske så mørkelagte, noe som gjør det hele enda mer skummelt. Men akkurat dét finnes det en enkel løsning på.

– Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran. Disse er designet for å gjøre bilen synlig for andre trafikanter i dagslys, men disse lysene er ikke egnet for bruk i mørket, sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Slike biler har ofte systemer som gjør at baklysene heller ikke er tent, men det er heldigvis er ganske så enkel løsning ‒ om du er klar over den.

Saken fortsetter under Annonsen

Det er nemlig mulig å skru på nærlysene manuelt, og dette vil også føre til at baklys og skiltlys bli tent.

Enda enklere er auto-funksjonen på lysbryteren, og velges denne innstillingen skal du ikke trenge å bekymre deg om lysene ‒ foruten når tåkelysene skal brukes.

Vegvesenet forklarer at med bryteren i denne posisjonen vil en sensor i bilen tenne nærlys og baklys når det blir mørkt, og lysene vil slukke når du skrur av tenningen.

Om lysbryteren står i «0» vil kun kjørelysene foran være tent. Da ser du som sjåfør svært lite, og andre trafikanter som kommer bak deg ser ikke deg.

– Alle sjåfører har et ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvindu, og prøve bryteren i de forskjellige funksjonene. Da ser du også om det er noen pærer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken, påpeker Andersson.

Mange er usikker på hvordan lysene faktisk fungerer, men ingen fare ‒ her forklarer vi de forskjellige innstillingene.

LED-kjørelys: Disse er tent hvis lysbryteren står i «0» (av), eller hvis lysbryteren står i «Auto» og du kjører i dagslys. Lysene sørger for at du blir sett av andre trafikanter, men de lyser ikke opp vegen. Baklysene er ikke tent.
Nærlys: Nærlys tent. Baklys og skiltlys er alltid tent sammen med nærlysene.
Parkeringslys: Disse lysene viser andre trafikanter at bilen din står stille, men lyser ikke opp veien. Skal ikke brukes under kjøring. Baklysene er tent.
Lysbryter Auto: En sensor sørger for at nærlysene og baklysene tennes når det blir mørkt nok. Ellers lyser kun LED-kjørelysene.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker