Annonse
Hjem Nyheter Slik blir du kvitt parkeringsangsten

Slik blir du kvitt parkeringsangsten

Det store marerittet for mange bilførere er parkeringen ‒ og da spesielt på trange områder. Men det finnes teknikker som gjør stresset mindre.

De fleste kjenner seg igjen; svette håndflater og en bekymrende mine, folk og biler overalt ‒ og en trang luke å parkere i. Altså et aldri så lite parkeringsmareritt, med en angst som lurer i bakgrunnen.

Noe som kjenner seg igjen er EasyPark. De har slått seg opp som en av de store aktørene på parkering i Europa, og tilbyr blant annet en app som leter opp parkeringsplasser for brukerne. Men de er også interessert i den mentale biten rundt parkering ‒ den som ikke er så veldig gøy.

Den danske avdelingen har fått YouGov til å sjekke hvordan utbredt parkeringsspøkelset er, og har fått nedslående fakta i retur.

Hele 72 prosent svarer at de føler stress og frustrasjon rundt parkeringen, og enda mer nedslående: Allerede fem minutter før parkeringen faktisk tar til har 32 prosent allerede begynt å grue seg.

Saken fortsetter under Annonsen

Parkeringen er altså en skikkelig mental utfordring.

Og det er de sterke blant oss som får føle presset mest, nemlig kvinnene.

Ifølge en stressekspert henger dette sammen med at især kvinnene føler et stort tidspress og store forventinger i hverdagen.

‒ Vi er generelt presset, spesielt kvinner med store ambisjoner som skal matche mennene på arbeidsplassen, være perfekte mødre, perfekte venninner, perfekte døtre og perfekte elskerinner, sier psykolog Mette Kroier.

Ja, hun er dansk, og de er som regel litt mer åpne når det kommer til å beskrive «private aktiviteter».

‒ Av den grunn har vi flere «jobber», og når vi skal finne en parkeringsplass er vi allerede under press. Så da skal det ikke mye til før vi når kokepunktet. Det handler ikke om at vi blir gale over å ikke finne en parkeringsplass, men at vi må forholde oss til enda et problem i en hverdag som allerede ikke henger sammen, forklarer hun.

Kroier står bak Psykologhuset Kroier, hvor de blant annet hjelper danskene med å håndtere stresset.

‒ Vi er veldig presset på tid, og det handler ofte om minutter. Særlig for kvinner med barn mellom 0 og 14 år er det en utfordring. Nekter ungen å ta på seg skoene er det i gang, og adrenalinnivået skyter til værs. Mer skal det ikke til før det blir stress, og det medfører en dårligere konsentrasjonsevne. Stress over lang tid kan medføre nedsatt humør og en stressrelatert depresjon, advarer hun.

Vi har selvsagt den største respekt for kvinnene, så vi nevner også at det er de som er flinkest til å holde hodet kaldt når det stormer som verst. De klarer altså å ta rasjonelle beslutninger midt i galskapen, og kun 14 prosent av kvinnene bryter parkeringsreglene. 27 prosent av mennene koker over, gir opp, bryter reglene og håper at de ikke blir oppdaget. Litt som ellers i livet, der altså.

Og nå går vi langt inn i psykologens verden. Det er nemlig gamle reflekser som slår inn.

I gamle dager var det som kjent klare oppdelte kjønnsroller i samfunnet. Mennene jaktet maten, kvinnene lagde den.

‒ Vi mennesker har jo bare en reptilhjerne. Siden tidenes morgen sørget menn for at arten overlevde, og kvinnene sørget for å holde den i live. Ettersom mennene var jegere tok de mer risiko, mens kvinnene dyrket det forutsette som å passe på at barna ikke falt i sjøen eller på bålet. Når menn kjører bil kan det fort oppstå en liten kamp mot andre, ettersom det oppstår spenning, sier hun.

Unntaket er altså de 14 prosent av kvinnene som bryter parkeringsreglene.

‒ Noen kvinner er mer risikovillig enn andre, og noen har et så stramt tidsskjema at det i praksis påvirker adferden i trafikken.

Uansett stresser både kvinner og menn når bilen skal parkeres på trange plasser. Heldigvis vil teknologien hjelpe oss i framtiden, og stadig flere biler blir utstyrt med automatisk parkeringsteknologi. Bilen gjør altså den jobben selv.

Det ser vi selvsagt fram til.

Men per i dag må de fleste av oss parkere selv, med det stresset det medfører. Og da gjelder det å kunne de teknikkene som finnes. Slike teknikker kan selvsagt brukes i andre stressende situasjoner også, så det er bare å legge psykologens fem råd på minnet med en gang.

Her er de:

 1. Start litt tidligere. «Et godt råd er å starte ti minutter før tiden. I bilen sitter vi uansett, så der kan man faktisk slappe av. Man kan til og med sette på egen musikk og nyte tiden litt.»
 2. Trekk pusten skikkelig. «Det er viktig å puste riktig. I dagens samfunn puster vi kun overfladisk. For eksempel har jeg trent på tre dype puster og puster sakte når jeg står på rødt. Den lille pausen er faktisk en god mulighet til å puste ordentlig og kan gi litt ro til systemet ‒ som en liten rask løsning. Dette kan du også gjøre når du står i butikkøen.»
 3. Ikke tenk negativt. «Det er en god idé å holde bekymringene ute, de får man uansett ikke gjort noe med når man sitter i bilen.»
 4. Husk mosjon. «Husk å få mosjon hver dag etter jobben. Adrenalin skal nemlig gås eller løpes ut av beina, noe som jo ikke skjer når man sitter i en bil.»
 5. Bruk hjelpemidler. Har du et hjelpemiddel bør du bruke det. Det finnes både biler og apper som har navigasjon som tar deg til den nærmeste ledige parkeringsplassen, noe som jo vi gi litt færre bekymringer.

En annen negativ ting under parkeringen er at det er fort gjort å bulke. Ikke bare gir det enda mer stress, men det kan fort koste mange tusen kroner også. Gjensidige har tidligere kommet med noen god råd for hvordan man unngår parkeringsbulken på best mulig måte, så her kommer de:

 • Unngå mørke og trange parkeringshus
 • Rygg inn og kjør ut
 • Styr unna trange parkeringsplasser (trenger «boksåpner» for å komme seg ut av bilen)
 • Sørg for at vinduene er fri for dugg før en kjører/rygger ut.
 • Unngå parkeringsplasser nær inngangspartier
 • La ikke små barn åpne døren selv

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,848FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker