- Annonse -
HjemSponset innholdSlik benytter du VPN på bilferie

Slik benytter du VPN på bilferie

Annonsørinnhold fra ITavisen.no

Trenger du sikker tilgang til nettet mens du er på bilferie i utlandet? Slik kobler du deg opp til VPN på en enkel måte.

Når man reiser på bilferie er det lett å falle for fristelsen ved å bruke et offentlig nettverk. Være seg kafeer, restauranter, hoteller eller lignende. Offentlige nett er derimot noe man bør prøve å styre unna. De mangler ofte kryptering, noe som betyr at utenforstående kan snope på datatrafikken.

- Annonse -

Mange kvier seg i tillegg for å bruke mobilen når de er på reise, av frykt for høye roaming kostnader. I realiteten er det ikke lenger noe problem å benytte den norske mobilen innad i EU.

Her tar vi for oss hvilke regler som gjelder for roaming og hva som kreves for å sette opp VPN på en enkel måte når man er på bilferie.

Roaming av data koster ikke lenger like mye penger

Roaming er bruken av data når man er på reise i utlandet, f.eks når man ferier med bil i Sverige eller andre EU stater. Mer spesifikt er det snakk om å koble seg opp via et mobilnettverk i som tilhører en annen operatør enn den man benytter i Norge. Tidligere kunne roaming kostnader påføre brukeren enorme ekstrakostnader på kort tid. 

Ferierende risikerte å få ekstraregninger på mange tusen kroner, etter å ha brukt mobilen utenfor den norske grensen i noen få dager eller uker. De siste årene har problemet i stor grad forsvunnet, så lenge man reiser innenfor EEA området. EEA er en samlebetegnelse for det økonomiske området som består av både EU og EØS statene (Norge, Island og Liechtenstein).

- Annonse -

Reguleringen sitt tekniske navn er (EU) 531/2012 (også kjent som roamingtariff). Det illegger begrensninger på hva mobiloperatører kan kreve betalt for bruk av data på andre nettverk. Siden 2007 har denne maksgrensen falt betydelig.

I 2017 valgte EU å ulovliggjøre alle midlertidige roaming kostnader, noe som betyr at man skal betale samme kostnad for å bruke mobilen innad i EU som i hjemlandet. Operatørene har lov til å ilegge en såkalt fair use begrensning, som avhenger av hvilke datagrenser du har på abonnementet ditt. Skulle du overgå denne (eksempel: du kan maks bruke 20 gb i måneden), vil du betale en makssats på 3 euro per ekstra GB.

Så, hva har det å si for bruken av VPN på ferie?

Billigere å koble seg opp på et VPN

Mangelen på ekstrakostnader for midlertidig bruk av roaming gjør det langt billigere å koble seg opp til et VPN. Du kan benytte din norske mobil innad i EU, og deretter bruke mobilnettverket til å aktivere et virtuelt privat nettverk.

Skal du først bruke VPN mens du ferierer med bil gjelder det å velge riktig tjeneste. Hos ITavisen.no finner du de beste VPN løsningene for bruk i EU mens du er på ferie. De virtuelle private nettverkene kan lastes inn på mobiltelefoner, laptop og standard nettbrett. 

For å koble deg opp til nettverket via VPN kan du benytte hotspot funksjonen på telefonen. Hotspot lar deg dele internett med andre enheter. Dermed kan passasjerer surfe på nettet underveis mens du kjører bil, eller tar en etterlengtet pause langs veikanten. Hos de beste VPN programmene er det ingen begrensninger på hvor mange som kan benytte samme konto samtidig.

- Annonse -

Vær obs på at hastigheten på nettverket kan være begrenset. Den vil avhenge av hvilken kvalitet som tilbys i landet man befinner seg i.

Hvorfor bruke VPN på ferie?

VPN (virtuelt privat nettverk) er en tjeneste som hjelper omdirigere datatrafikken via en sekundær server. Slik blir det mulig å surfe tryggere, samtidig som man ivaretar personlig informasjon. Muligheten til å kryptere data kan være ekstra nyttig når man er på ferie. Det gjelder spesielt for de som har planer om å legge inn passord og brukernavn i nettbanken, hos offentlige tjenester eller lignende.

Når VPN aktiveres kan det sammenlignes med å lage en vanntett tunnell. Datatrafikken omdirigeres til en ny server, noe som betyr at nettverkseieren ikke ser hvilke nettsider brukeren besøker. Det kan være en stor fordel for de som ønsker å verne om privatlivets fred mens de er på ferie.

Ikke minst kan et VPN også gi tilgang til kanaler og tjenester som er sperret for bruk utenfor Norge. Det inkluderer blant annet NRK og TV2 Sumo. Prisen på disse tjenestene vil variere etter abonnementets lengde og hvilken operatør man velger. De beste VPN tilbudene vil som regel koste et sted mellom 25 til 35 kroner per måned, men det gjelder ved kjøp av langtidsabonnement.

Avhengig av hvor lenge du skal på ferie med bilen, vil den beste VPN løsningen som regel være å kjøpe månedsabonnement. God ferie!

- Annonse -

Flere nyheter

Norge har en av verdens høyeste drivstoffpriser, men våre folkevalgte har foreløpig ikke brydd seg om det. (Foto: NAF)

Tre av fire i distriktene sliter nå med høye pumpepriser

Mens Norge håver inn store summer på høye oljepriser, er drivstoffprisene i ferd med å knekke privatøkonomien til folk...
Mange tar med seg kjæledyret på bilferie, og da er det smart å tenke på sikkerhet og velvære. (Fotos: Musti)

Slik tar du vare på kjæledyrene på bilferie

Vi har blitt flinkere til å sikre kjæledyrene under bilturen, og her er tipsene for å gjøre bilferien enda...
Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...