Annonse
Hjem Nyheter Skal det være en flyvende taxi?

Skal det være en flyvende taxi?

Det høres ut som en vill framtidsgreie, men den flyvende taxien er faktisk nærmere enn du tror. Og da snakker vi til og med om en elektrisk en. Bak prosjektet står noen skikkelige tungvektere.

Nå og da hører vi om «gærne» vitenskapsmenn eller visjonære selskaper som drømmer om flyvende biler. Selv om mange har prøvd, og fortsatt prøver, har vi fortsatt til gode å se et skikkelig produkt som faktisk kan fungere i hverdagen.

Den fjerne drømmen er fortsatt fjern.

I mellomtiden kan vi bruke tiden på å følge et annet ellevilt prosjekt som ikke virker fullt så langt unna.

Nemlig flyvende taxier. Elektrisk, flyvende taxier. Og det prosjektet begynner å ta skikkelig form.

Saken fortsetter under Annonsen

I 1894 drømte han som skulle bli kjent som «flymannen», Otto Lilienthal, om å lage fly som kunne gli gjennom luften. Dette var selvsagt utopi den gang, litt som flytaxi kanskje er i dag.

Tyskeren nøyde seg ikke bare med drømmen. Han bygde også fly. Og fløy. Rett inn i døden.

Flyet var ikke slik vi kjenner dem i dag. Det var to store vinger, nesten som enorme fuglevinger, og han hang under disse. Altså en slags tidlig versjon av en hangglider.

I 1896 stoppet «flyet» hans i luften, og Lilienthal klarte ikke å gjenvinne kontrollen. Farkosten deiset ukontrollert i bakken, han brakk nakken i sammenstøtet og døde dagen etter.

Og nå gjenoppstår han på en måte. Selskapet Lilium har nemlig tatt deler av navnet til flypioneren, og brøyter også vei for morgendagens løsninger.

Tirsdag annonserte selskapet at de har gjennomført en «serie B»-finansiering. Investorer har spyttet inn nye 700 millioner kroner i selskapet, og den totale investeringen er nå på over 800 millioner kroner. Få eller noen andre elektriske flyprosjekter har en slik økonomisk støtte.

Dette er penger selskapet skal bruke til å produsere små elektriske fly som har plass til fem personer, kalt Lilium Jet.

Og de har faktisk kommet så langt at de allerede har testet ut flyet. Det gjorde de allerede i april, hvor flyet utførte den kompliserte oppgaven ved å bytte mellom svevemodusen og flymodusen. Flyet lander og letter som et helikopter, og flyr som et – vel, fly.

Allerede nå består selskapet av mer enn 70 personer, og med frisk kapital i banken vil dette helt sikkert øke i tiden framover. De har allerede hentet personell fra store utviklere som Airbus, Tesla og Gett.

For skal man revolusjonere måten vi transporteres på må man satse stort.

‒ Vi vil fortsette å rekruttere de beste globale hodene innen luftfartsindustrien, fysikken, elektrisk motorkraft og datavitenskapen som skal bli med oss på den ekstraordinære flyreisen hvor grensene kun settes av fysikkloven, sier selskapet leder, Daniel Wiegand.

I og med at de vil lage el-fly som støyer svært lite vil det være mulig å bruke disse også i befolkede områder. De trenger heller ikke noen landingsstriper eller lignende infrastruktur ettersom flyet kan sveve, og kan dermed tas i bruk både på landet, i mindre byer og i de største byene.

Toppfarten er på 300 km/t, mens batteriene varer en time. Rekkevidden blir dermed 300 kilometer. Flyet vil dekke 70 kilometer i løpet av 15 minutter, noe som er fire-fem ganger raskere det en vanlig taxi vil bruke.

En app brukes til å bestille turen, slik vi blant annet kjenner fra Uber.

Med på eventyret finner vi blant annet tungvektere som Ev Williams, en av grunnleggerne av Twitter, og Niklas Zennström, en av grunnleggerne av Skype.

‒ Teknologien vi nå utvikler vil ha positiv innvirkning på generasjonene som kommer. Nå har Lilium kapital og ressurser til å akselerere utviklingen av et kommersielt fly som vil forandre måten vi reiser på, og løse noen av de største utfordringene i vår tid, sier den svenske milliardæren Niklas Zennström.

Prosjektet startet i 2013, og i 2019 er det meningen å gjennomføre den første turen med personell. I 2025 skal det være mulig å booke en tur. 

Da slipper vi iallfall å bli lurt ved at sjåføren ikke tar det raskeste veien.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,646FansLik
73FølgereFølg
85FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker