Annonse
Hjem Nyheter Sjekk ut verdens første selvstyrende fergetur

Sjekk ut verdens første selvstyrende fergetur

I Finland er verdens første autonome fergetur nå gjennomført. Se video.

Det er nye tider også på vannet. Det testes stadig ut nye elektriske fartøy som skal sørge for en miljøvennlig overfart, og snart kan du kanskje også ta en ferge hvor skipperen faktisk er en datamaskin.

For nå er faktisk verdens aller første autonome fergereise gjennomført, og den historiske hendelsen skjedde i Finland.

Med 80 inviterte gjester seilte den 53 meter lange bilfergen Falco av gårde helt av seg selv i skjærgården sør for Åbo, og alt gikk etter planen. Fergen benyttet kunstig intelligens (AI) for å oppdage og identifisere objekter og omgivelsene generelt, og endret kurs for å unngå objekter i sjøen uten at mannskapet blandet seg inn i navigasjonen.

Saken fortsetter under Annonsen

Det var Rolls-Royce og det statseide finske fergeselskapet Finferries som gjennomførte den historiske seilasen, som også inkludert en automatisk dokking uten menneskelig intervensjon.

Utviklingsprogrammet er kalt Safer Vessel with Autonomous Navigation (SVAN), og er altså det neste steget for selvstyrende skip.

– Nå har vi tatt et stort skritt videre på veien mot autonom skipsfart, og vi har bekreftet akkurat det vi har sagt i flere år – at autonom skipsfart vil komme. SVAN-prosjektet har vært et vellykket samarbeid mellom Rolls-Royce og Finferries og en perfekt mulighet til å demonstrere hvordan Ship Intelligence-teknologi kan gi store fordeler for sikker og effektiv drift av skip, sier Mikael Makinen, President Commercial Marine i Rolls-Royce.

Partnerne Finferries var minst like glade.

– Vi er stolte over at strekningen Parainen-Nauvo nok en gang skaper maritim historie. Først med vårt velkjente hybridfartøy Elektra og nå med Falco som verdens første autonome ferge. Vi er et moderne rederi og hovedmålet vårt for dette samarbeidet å øke sikkerheten i maritim trafikk, det er til fordel for både miljøet og passasjerene. Men vi er like begeistret for at denne demonstrasjonen åpner for nye muligheter for autonom skipsfart og sikkerhet, sier administrerende direktør Mats Rosin.

Her kan du se fergen seile, og her styrer den altså av seg selv:

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,817FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker