Annonse
HjemNyheterSjekk ut miniutgaven av «havets Tesla»

Sjekk ut miniutgaven av «havets Tesla»

Det er helelektrisk og skal kunne seile av seg selv, og vil erstatte 40.000 turer med lastebiler. Verdens første helelektriske autonome containerskip heter «Yara Birkeland», og finnes allerede som en «miniutgave».

Å si miniutgave er kanskje litt drøyt. Modellen som viser hvordan det store containerskipet skal se ut er både tyngre og lengre enn en normal bil. Modellskipet som design- og ingeniørselskapet Marin Teknikk står bak veier nemlig 2,4 tonn og er seks meter langt. Den testes nå i SINTEF Oceans 80 meter lange havbasseng i Trondheim.

Den avanserte modellen har samme teknologi som skal brukes i det faktiske skipet, og det skal nå gjennomføres omfattende testing før byggingen av fartøyet i fullskala starter.

Og ettersom vi vet at «Yara Birkeland» både skal ha både eldrift og bli selvkjørende så skjønner vi at det må mye testing til. For makent til skip finnes det faktisk ikke i verden.

Skipet skal brukes til å frakte gjødsel fra Yaras gjødselanlegg i Sør-Norge til havnene i Brevik og Larvik, og vil erstatte 40.000 lastebilturer på veiene. Skipet vil med andre ord spare oss for mye forurensing i framtiden, det gjelder både for NOx og CO2.

Saken fortsetter under Annonsen

Planen er å starte de innledende testene av fartøyet i 2019, og skipet skal da også starte de første operasjonene. I 2020 skal «Yara Birkeland» ta sine første steg som et autonomt fartøy.

«Yara Birkeland» er et svært prosjekt ‒ og det er et norsk prosjekt. Det hele er et samarbeid mellom det norske jordbruksselskapet Yara, teknologiselskapet Kongsberg Gruppen, DNV GL, Marin Teknikk, SINTEF Ocean og norske sjøfartsmyndigheter.

Det er Kongsberg Gruppen som vil utvikle og levere nøkkelteknologiene, inkludert sensorene og integrasjonen som kreves for fjernstyrt og selvgående operasjon, samt elektrisk fremdriftssystem, batteri og kontrollsystemer på «Yara Birkeland».

Øverst i saken kan du se modellen og høre noen intervjuer på engelsk, og under kan du se hvordan det hele skal fungere.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse