Annonse
Hjem Nyheter Saudi-Arabia skal sørge for lavere CO2-utslipp

Saudi-Arabia skal sørge for lavere CO2-utslipp

Den gigantiske oljenasjonen Saudi-Arabia skal sammen med blant andre Mazda inn i et prosjekt som skal gi mindre CO2-utslipp.

Saudi-Arabia er verdens klart største eksportør av olje, og kongeriket har tjent seg søkkrikt på det svarte gullet.

Men, som vi erfart av den norske debatten rundt CO2-fangst, har oljeutvinning sine miljømessige utfordringer. Og med klimaspørsmålet hengende over oss gjelder det å tenke nytt, noe de helt klart gjør i bilbransjen.

Det kan gå utover Saudi-Arabia, som har gjort seg veldig avhengig av oljeinntektene. Et fallende forbruk av fossilt drivstoff vil kunne gå hardere utover det arabiske kongerike enn for eksempel Norge, som har investert mye av inntektene i et oljefond.

En av løsningene blir dermed å gjøre bensinmotoren også spiselig i framtiden, og det betyr ikke kun mer miljøvennlige fossilmotorer ‒ men også et mer miljøvennlig karbonavtrykk for fossilbiler.

Saken fortsetter under Annonsen

Dette skal nå Saudi-Arabia gjennom det statligeide oljeselskapet Saudi Aramco forske på sammen med Mazda Motor og det japanske nasjonalinstituttet kalt Advanced Industrial Science and Technology (AIST).

De tre har annonsert et forskningsprosjekt som har som mål å redusere CO2-utslippet til fossilbilene, fra produksjonen til selve bilbruken.

‒ Dette forskningssamarbeidet med Mazda og AIST understreker vår felles forpliktelse til å levere avanserte teknologiløsninger som har en betydelig innvirkning på reelle problemer, særlig innen en bærekraftig og rimelig mobilitetsframtid, sier Ahmad O. Al-Khowaiter hos Armaco.

Med rimelig mener Al-Khowaiter at interne forbrenningsmotorer fortsatt er de mest kostnadseffektive, og han mener at det er fullt mulig å gjøre disse mer miljøvennlig.

Ifølge en rapport fra International Energy Agency vil fortsatt 84 prosent av samtlige biler i 2035 bruke forbrenningsmotorer, så det er en viktig jobb de tre har tatt på seg. De vil se på teknologi som brukes i selve motorene, teknologien som brukes til å produsere motorer, og teknologien som brukes til å raffinere oljen.

Altså alt fra produksjon av bensin til utslipp under selve kjøringen.

Aramco er altså Saudi-Arabias svar på Statoil, eller Equinor som det nå er kalt, og skal forske på nye metoder rundt produksjonen av drivstoffet, slik at dette karbonavtrykket reduseres.

Mazda skal sammen med AIST forske på mer effektive motorer som kan utnytte dette drivstoffet, og på den måten redusere karbonutslippet ytterligere.

Bilprodusenten sier at det ikke lenger holder kun å tenke på utslippet fra bilen fylles til den kjøres, men at hele syklusen rundt bilen må tas med i ligningen.

Mazda annonserte i 2017 en plan de kalte «Sustainable Zoom-Zoom 2030», og som er en bærekraftig plan mot 2030.

I denne finner vi en plan for en ny type bensinmotor som skal bruke kompresjonstenning som er kalt «Gasoline Compression Ignition», og som ifølge produsenten skal være langt mer effektiv enn dagens bensinmotorer. Det er denne som bokstavelig talt er motoren i prosjektet, og som altså vil være utgangspunktet for forskningssamarbeidet.

Slike motorer er ikke noe nytt, og blant annet bruker formel 1-biler en slik teknikk. Men Mazda er først til å masseprodusere slike, og motoren til den japanske produsenten kalt Skyactiv-X vant også en pris tidligere i år som «årets mest signifikante teknologiske innovasjon».

Her er en video fra 2012 hvor Mazda forklarer den nye motoren på en litt morsom og forståelig måte:

Den japanske produsenten har som mål å redusere CO2-utslippet de hadde i 2010 med 50 prosent innen 2030, og hele 90 prosent innen 2050.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,848FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker