Annonse
HjemElbilerSatte ny bildelingsrekord

Satte ny bildelingsrekord

Oslo kommune gjør det som kjent vanskelig å være bileier, men det finnes løsninger. Som det å leie seg en bil.

Bildeling er et uttrykk som har kommet de senere årene, og betyr enkelt og greit å leie seg en bil ‒ akkurat som du gjør når du er på ferie i Spania.

Men det er en vesentlig forskjell.

Bildelingen foregår via apper, og det er ganske så mye mindre byråkrati. Er du registrert er det vanligvis bare å leie bilen via en app og du er klar til å kjøre.

Saken fortsetter under Annonsen

Stadig flere aktører har sett potensialet i dette, og det finnes flere ulike løsninger i de store byene ‒ som for eksempel Oslo.

I hovedstaden har du blant annet Nabobil, som lar deg leie naboens bil til en relativt billig pris. Ifølge dem selv har de over 135.000 kunder og over 5.000 biler og er på plass i alle fylkene.

Bilkollektivet er en annen stor aktør, og disser er i Oslo, Stavanger, Kristiansand og Tromsø og har mer enn 300 biler som deles på.

Også selskaper som Move About og bilutleiergiganten Avis som samarbeider med Obos er på plass i Oslo.

Politikere i hovedstaden ser nå på muligheten med å kvitte seg med enda flere privatbilister, og det har blant annet blitt foreslått å gjøre 600 nye gateparkeringsplasser om til bildelingsplasser. Oslo innførte for øvrig så sent som i dag beboerparkering på Grünerløkka, så bilister utenfra har også mistet det gratisområdet til parkering.

En annen bilutleiegigant har også kastet seg på trenden med bildeling. Hertz har sammen med miljøorganisasjonen Zero opprettet bildeling på Vulkan, rett ved Grünerløkka. En naturlig konsekvens av at det blir vanskeligere og dyrere å være bilist på Løkka er at bildelingen øker.

Og Hertz satte da også ny rekord i mars. Seks biler ble da leid ut 110 ganger, og det betyr at i snitt ble over halve flåten leid ut hver eneste dag. Selskapet sier at 13 bedrifter benytter seg av deres bildeling på dagtid, mens mange privatpersoner leier kveldstid og helger. Dermed får man en liten flåte som betjener et stort behov for mange mennesker.

‒ Fra vi startet opp og fram til i dag har veksten vært formidabel. Så langt i 2018 har veksten vært på over 40 prosent, og det skyldes både flere brukere og at de bruker bilene mer, sier Eivind Thorne, manager for Hertz BilPool.

Bildelingsflåten til Hertz består av elbiler, og på oppstillingsplassen på Vulkan har de tilgang til semi-hurtige ladere.

‒ Våre elbiler lades 80 prosent på 3-4 timer. Det gjør at bilene er mer tilgjengelige for brukerne siden de ikke må stå å lade i lang tid mellom hver utleie, sier Thorne.

Han mener at ting som byfortetting, miljøhensyn og sosiokulturelle endringer knyttet til delingsøkonomien er ting som driver fram bildelingen. Også økt tilgjengelighet og enklere teknologiske løsninger gjør at bildelingen blir et reelt valg for folk.

‒ Rapporter viser at én bildelingsbil erstatter 9-15 privatbiler, og stasjonsbasert bildeling er et godt supplement til kollektivtransport. I tillegg viser erfaringene fra Vulkan at vi kan ha bildeling med ladbare biler. Det gjør også at de store eiendomsutviklerne nå virkelig har fått øynene opp for å tilrettelegge for bildeling, sier Thorne.

Hertz er primært i Oslo, men har også bildelingsbiler på en rekke andre plasser rundt i landet.

De vil sikkert få konkurranse av enda flere aktører til i tiden framover, så da bør det både bli billigere og enklere å leie seg en bil ‒ og det er jo bra.

I tillegg utvikler alle de store bilprodusentene ulike løsninger som lar folk dele på bilene, og dette vil komme når bilene blir fullstendig selvkjørende om noen år. Da trenger du bare å trykke på en knapp så står bilen og venter på deg utenfor døra.

Det ser vi allfall fram til.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse