Annonse
HjemNyheterSaftige bøter for de uten bilforsikring

Saftige bøter for de uten bilforsikring

1. mars begynner takstameteret å rulle for de som kjører rundt uten bilforsikring. Og det er ikke småtterier de må ut med.

For nå er det ikke lenger noe kjære mor. Norge adopterer nemlig den svenske løsningen, og det innbefatter dagsbøter. Solide dagsbøter.

Ifølge Trafikkforsikringsforeningen (TFF) var det i 2017 over 100 000 registrerte kjøretøy uten forsikring i Norge. Det utgjorde rundt 3 prosent av hele parken, mens det i Sverige er under 1 prosent uforsikrede kjøretøy.

Norske myndigheter tror denne forskjellen skyldes at Sverige har et daglig gebyr for de som er uforsikret, noe som innføres i Norge fra 1. mars.

Fra den datoen vil eiere av uforsikrede kjøretøy ilegges et unnlatelsesgebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret.

Saken fortsetter under Annonsen

I klartekst betyr dette altså: Om du eier et kjøretøy som inkluderer biler, mopeder, snøscootere, motorsykler, motorredskaper, traktorer og busser, og denne fortsatt er registrert (har skilt), vil du få en avgift ‒ hver eneste dag ‒ så lange kjøretøyet er uforsikret.

Og dette er bøtene de uten forsikring kan vente seg:

Kjøretøygruppe Døgnsats
Moped, traktor, motorredskap, veterankjøretøy 50 kroner
Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, snøscooter 150 kroner
Buss, lastebil 250 kroner

Det sier seg selv at dette kommer til å svi. Ti dager uten bilforsikring betyr altså 1 500 kroner, og 4 500 kroner for en måned uten forsikring. Så er det bare å begynne å gange, så skjønner alle at dette blir håpløst dyrt.

Prøver man å overse regningene venter inkassoen i det fjerne, så den taktikken er det bare å glemme.

For å unngå å havne i denne avgiftsfellen er det lurt å sjekke hvilke kjøretøy som står registrert på deg og om de er forsikret.

Lenken til siden på TFF hvor du kan sjekke dette via bank-ID er nederst i saken. TFF er ansvarlig for ordningen.

Flere ting kan spille inn slik at du får deg en overraskelse du ikke forventer.

  • Du kan ha solgt et kjøretøy, men papirene er ikke riktig innlevert. Dermed kan det hende at du fortsatt står som eier. Da bør du kontakte Statens vegvesen.
  • Du kan ha avregistrert eller vraket et kjøretøy, men det er ikke registrert i motorvognregisteret. Også her er Statens vegvesen den riktige etaten å kontakte.
  • Du har meldt kjøretøy stjålet, men det står likevel oppført. Da bør du kontakte politiet slik at det kan ryddes opp i.

Har du et kjøretøy som fortsatt har skilt, men du ikke skal bruke det, må du altså levere inn skiltene om du skal unngå dagsbøter.

Og nå har du skikkelig dårlig tid. Det er under tre uker til 1. mars nå. Bare så det er sagt.

Legg også merke til at det nå er blitt enda viktigere å sende inn en salgsmelding når et kjøretøy bytter eier. Dette skal gjøres av selger, og innen tre dager. Om du selger bilen, sier opp forsikringen og ikke leverer salgsmelding innen tre dager vanker det altså 150 kroner i avgift ‒ hver eneste dag.

Sjekk hvilke kjøretøy som er registrert på deg og du ha forsikringer på hos TFF

Hos Statens vegvesen finner du salgsmelding

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,126FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse