Annonse
Hjem Elbiler Så var ikke flyet miljøversting likevel

Så var ikke flyet miljøversting likevel

Hvilket transportmiddel er det beste og verste å reise med for en familie? Tog og fly, kanskje? Feil.

Vi husker alle overskriftene da miljøparet Eivind Trædal og Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne tok toget til Barcelona i påskeferien for et par år siden. De tilbrakte totalt 60 timer i forskjellige tog bare på transporten den påsken. De gjorde det for å spare miljøet og vise at det var mulig å gjennomføre, men var det så lurt?

Det svenske bladet Auto motor & sport har gjennomført en interessant test bestående av fem biler med forskjellig brensel, tog og fly mellom Stockholm og Göteborg, og de jaktet på den transporten som var raskest, mest effektiv og miljøvennligst. Testresultatene er publisert i det siste nummeret av magasinet.

Undersøkelsen viser at MDG-paret var på riktig spor da de tenkte miljø, for toget var klart best når det kommer utslipp og energieffektivitet. Men bilen var likevel det beste alternativet totalt.

Testen viser at det er mulig å reise lavkarbont, energieffektivt og forholdsvis billig med en elbil, og bilen ga også en fleksibilitet og frihet som ikke det kollektive kan måle seg med. Er man flere blir resultatet enda bedre for bilen når det kommer til utslipp og økonomi.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Er man en familie på fire personer er elbilen mer energieffektiv enn toget og veldig mye billigere, og til og med utslippene er ubetydelig, sier bladets sjefredaktør, Alrik Söderlind.

Undersøkelsen avslørte også at det er mulig å spare miljøet for enorme utslipp om man tenker alternativt drivstoff. Å kjøre på gass eller HVO (syntetisk diesel) senker karbonutslippet med mer en 70 respektiv 80 prosent sammenlignet med bensin og diesel.

Den store overraskelsen er dog at flyet ikke er en stor klimakjeltring, spesielt om man teller per passasjer i henhold til gjennomsnittlig dekningsgrad. Å fly blir kun marginalt verre enn å kjøre en hybridbil, avslørte testen. Velger man en miljøbillett på flyet blir det faktisk nesten like miljøvennlig som å kjøre en gassbil.

‒ Testen vår viser at det skjer underverker med utslipp og energiutvikling. Dessuten kan importen av oljen reduseres betraktelig om vi lager energien selv med biogass, strøm, syntetisk diesel eller hydrogen. Med moderne teknikk kan vi fortsette å reise langt mer energismart enn det vi har gjort til nå, påpeker Söderlind.

Følg bil24 på Facebook

Forrige artikkelMazda fosser fram
Neste artikkelSe opp for motorsyklene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker