Annonse
HjemNyheterRuter skal nå teste ut selvkjørende busser

Ruter skal nå teste ut selvkjørende busser

I nær framtid skal Ruter teste ut selvkjørende små busser i Oslo-regionen.

Ruter er det selskapet som står for kollektivtransporten i Oslo og Akershus, og de akter å følge med i utviklingen. Den innebærer for transportsektoren som kjent nullutslipp og selvkjørende biler, og akkurat de to tingene kombinerer Ruter nå i et nært forestående prosjekt.

For de har nå inngått et samarbeid med det danske selskapet Autonomous Mobility, og målet er selvkjørende busser rundt i hovedstaden.

Avtalen mellom de to er nylig signert, og selskapene jobber nå med å konkretisere planene.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Vi er veldig glade for å være med i samarbeidet om å la borgerne i Oslo-regionen bli mer selvkjørende. I samarbeidet ser vi et stort potensial for å gjennomføre ambisiøse pilotprosjekter, hvor vi kan utprøve forskjellige bruksscenarier og utvikle den selvkjørende driften – også i mer utfordrende værforhold enn vi er vant til, sier Peter Sorgenfrei, direktør i Autonomous Mobility.

Han vet godt hva som kreves, ettersom Autonomous Mobility allerede er operatør på diverse pilotprosjekter som inkluderer både Sverige og Danmark.

Også Ruter er kjent med selvkjørende biler, etter at det ble tidligere i år satt i gang pilottester med selvkjørende små busser både på Fornebu og Forus.

Ruter opplyser at de er i god dialog med andre kollektivaktører, og har et tett samarbeid med Bymiljøetaten i Oslo og Statens Vegvesen med tanke på utprøving av selvkjørende kjøretøy i regionen. Erfaringen fra prosjektet vil deretter bli delt med andre, så denne testen blir også relevant for andre aktører i markedet.

Ruter og Autonomous Mobility skal etter planen samarbeide i tre år, og jobben med å tilrettelegge for konkrete ruter starter umiddelbart. Disse må deretter godkjennes av myndighetene.

Planen er å gradvis introdusere selvkjørende kjøretøy, og gjennom dette lære om kundenes behov og bidra til å stimulere etterspørselen for nye mobilitetstjenester.

En annet viktig punkt er at samarbeidet skal bidra til å innfri ambisjonene om en grønnere transport og færre trafikkulykker.

‒ Vi er veldig fornøyd med å få med oss en så spennende og offensiv aktør som Autonomous Mobility på det videre arbeidet med selvkjøring i regionen. De vil være en viktig partner for oss framover, og sammen kan vi skape enda bedre løsninger for kundene våre og bidra til en enda mer bærekraftig og konkurransedyktig region, sier Endre Angelvik, direktør for mobilitetstjenester i Ruter.

Autonomous Mobility har både selvkjørende biler, busser og droner i sin flåte, og selvkjørende busser som tar henholdsvis 8 og 15 passasjerer kan være aktuelle for Oslo-prosjektet.

Arma, den med 11 sitteplasser og 4 ståplasser blir for tiden testet ut i Göteborg, Sion i Sveits, Lyon i Frankrike, og de to amerikanske byene Detroit og Las Vegas.

Elbussene er altså selvkjørende og vil bli utstyrt med en vert, og Arma har for eksempel en rekkevidde på 100 kilometer og en bruktstid på rundt 8 timer samt en toppfart på 45 km/t.

Og snart kan en slik dukke opp i nærheten av deg om du befinner deg i Oslo-regionen.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse