Annonse
HjemNyheterRoboten «Tellef» skal avsløre svindlere

Roboten «Tellef» skal avsløre svindlere

Frontruter spekket med teknologi kan koste opp mot 30.000 kroner, og det svindles mest sannsynlig i stor skala. Nå får forsikringsbransjen et nytt våpen.

Det er ikke lenger slik at frontruten på en bil kun består av glass. Moderne biler har frontruter spekket med sensorer, og kan være svindyre.

‒ Nå som bilrutene blir dyrere med avansert sensorteknologi blir det enda viktigere for oss å få sjekket alle skader som meldes inn, og også avdekke svindelforsøk. For eksempel kan frontruteskift på en Mitsubishi Outlander Phev fort koste mellom 20.000 og 30.000 kroner, sier Jørgen Hjelm Bakkerud, leder for forsikringsoppgjør på motor i SpareBank 1 Forsikring.

For å avdekke svindelforsøk har de nå «ansatt» en superskarpt detektiv som går under navnet Tellef Taksthjelper. Et merkelig navn for en person, men så er heller ikke Tellef et menneske. Han er en AI-robot, altså et dataprogram med kunstig intelligens.

Saken fortsetter under Annonsen

Tellef studerer rett og slett bilder og dokumentasjon på skader av frontruter, og kommer på toppen av de menneskene som jobber med kontroll i dag.

Og vi skjønner raskt hvorfor SpareBank 1 Forsikring trenger mer hjelp. Bare de siste fire årene har de hatt rundt 100.000 glass-skader på bil, og utbetalingene på disse skadene er på over 500 millioner kroner. Altså over en halv milliard kroner, og denne regninger ender altså til slutt opp hos forsikringstakerne.

Men mange av skadene er også reelle, og en «feil» frontrute går utover trafikksikkerheten.

‒ Vi må også sikre at kundene får riktig rute som tåler den belastningen som bilfabrikanten krever slik at det er trygt for våre kunder å kjøre med ny rute, sier Bakkerud.

De fleste frontruteskadene går rett til utbetaling, og kun 1 av 10 innmeldte skader kontrolleres. Men forsikringsbransjen avdekker uansett jevnlig slurv, juks eller svindel i de kontrollerte sakene, og mener altså er potensiale for å avdekke svindel er langt større.

Der kommer altså Tellef inn.

‒ Derfor har vi laget Tellef Taksthjelper, en robot som skal hjelpe oss med å blant annet detektere slurv og juks. Tellef vil jobbe med det samme datagrunnlaget som vi har i dag, men vil være mye raskere og mer treffsikker slik at vi kan forhindre at lovlydige kunder betaler for de som jukser, sier Lars Erlend Leganger, teamleder for maskinlæring og kunstig intelligens i SpareBank 1 Forsikring.

Tellef skal altså avlaste den menneskelige arbeidsstokken, som dermed kan bruke mer tid på å følge opp faktiske svindelsaker framfor å lete etter de.

I starten vil Tellef undersøke relativt enkle og konkrete ting som at skadene er merket riktig, at det er vedlagt skademelding og annen dokumentasjon som kreves fra glassverkstedene. Dette er repetive oppgaver som er lett å automatisere.

‒ En robot som Tellef gjør det han har lært og får beskjed om å utføre. Så jobben vår nå er å fortsette å mate Tellef med bilder og algoritmer slik at han lærer nye ting han skal gjøre og se etter. Vi har laget Tellef med lignende teknologi som i Googles bildegjenkjenning, sier Leganger.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse