- Annonse -
HjemNyheterRedd for at politikerne gjentar diesel-tabben

Redd for at politikerne gjentar diesel-tabben

Du husker muligens at politikerne gikk bredt ut og ba folk kjøpe diesel. Nå ber de bilistenes om å droppe den. Og kan gjøre nok en tabbe.

Etter dieselgate hvor det ble avdekket at bilprodusenter jukset med utslippstallene ble dieselbilene utpekt som den stygge ulven. Glemt var de politiske rådene noen år før om å kjøpe dieselbil.

- Annonse -

I Norge har det gått så langt at politikere i både Bergen og Oslo har sørget for at dieselbilene har blitt bannlyst ved noen anledninger. De har rett og slett fått kjøreforbud.

Dette slår selvsagt ut på salgsstatistikken. Norge har som sagt vært ekstra harde mot dieseleierne og her har salget av diesel stupt. I august utgjorde dieselbilene 23,3 prosent av alle nyregistreringene, mens tallet for august 2016 var 29 prosent.

I EU-15 har ikke fallet vært like stort prosentvis. I første halvdel av 2017 falt andelen fra 50,2 prosent til 46,3 prosent. Men dette utgjør mange biler. Faktisk ble det solgt 152.323 færre dieselbiler i denne perioden.

Og for første gang siden politikerne gikk ut og ba folk kjøpe dieselbiler er salget av bensinbiler høyere enn salget av dieselbiler. Forrige gang var 2009. Bensin utgjør i EU-15 48,5 prosent, mot 45,8 prosent for et år siden. Dette utgjør 328.615 flere bensinbiler.

- Annonse -

Elbiler utgjør kun 1,3 prosent, hybrider 2,6 prosent og andre 1,3 prosent i EU-15. Det er stort sett Norge, et av de mest langstrakte landene i EU, som gir en rekke fordeler for elbiler. Disse bilene er fortsatt i utviklingsfasen, og forbrukerne ser at teknologien fortsatt ikke er kommet langt nok til å være fullverdige erstattere.

I Norge, spesielt i byene, tvinger nå nærmest politikerne folk til å kjøpe elbiler ved å legge på store avgifter i bomringer og andre særfordeler. Dette kan føre til at forbrukerne velger å kjøpe inn en ekstra elbil i stedet for å bytte ut den nåværende, og de risikerer også store verditap på de nåværende elbilene når det kommer biler med rekkevidder som nærmer seg dagens bensin- og dieselbiler.

‒ Alternative drivverk vil utvilsomt spille en økende rolle i transportmiksen, og alle europeiske produsenter investerer tungt i dem, sier bransjeforbundets generalsekretær i ACEA, Erik Jonnaert til forbundets hjemmeside.

‒ For å nå dette målet må man oppfordre forbrukerne til å kjøpe alternativt drevne kjøretøy, for eksempel ved å sette inn de rette insentiver og distribuere oppladningsinfrastruktur over hele EU.

- Annonse -

I mellomtiden går folk for bensin. Og det er som å helle nettopp bensin på bålet. Klimamålene kan måtte lide.

‒ Dieselbiler slipper ut vesentlig mindre CO2 enn bensinbilene, og de må være en del av den gradvise overgangen til lavkarbon kjøretøy. De må være en «bru» for teknologien, sier han.

Og legger til:

‒ Politikere må være klar over at en brå overgang fra diesel til bensin vil føre til økt CO2-utslipp, om vi legger til grunn at markedsgjennombruddet for alternative drivverk forblir lavt.

Det ble solgt 3.658.088 bensinbiler i EU-15 det første halvåret i 2017, og 3.329.473 dieselbiler. Tallet for alternative drivverk er 392.954.

ACEA er en europeisk organisasjon som representerer 15 kjøretøyprodusenter.

Følg bil24.no på Facebook

Les også: Kina vil forby bensin- og dieselbiler

Les også: Dieselmotoren overlevde

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her