HjemNyheterPrisvinnende SUV kommer som hybrid

Prisvinnende SUV kommer som hybrid

Range Rover Evoque har rukket å bli åtte år, og blir nå mer moderne og får elektriske drivverk.

Allerede i 2008 viste Jaguar Land Rover fram en konseptmodell av Evoque, den gang kalt LRX, og ytterligere to år senere kom produksjonsbilen som tok bilverden med storm.

- Annonse -

Et nytt designspråk forførte folk over hele verden, og et par år senere hadde Evoque innkassert over 100 priser ‒ inkludert den høythengende som årets vakreste bil 2012 delt ut av WCA. Evoque har siden passert over 200 internasjonale priser ‒ slå den!

Siden 2011 er det solgt mer enn 772.096 biler, og den eneste oppgraderingen modellen har fått kom i 2013. Så det er helt klart på tide med en ny generasjon.

‒ For åtte år siden skapte vi et nytt segment og verden fulgte etter. Nå har vi redefinert hva det innebærer å være en luksus-SUV. Med design, kapasitet og den nyeste teknologien tilgjengelig vil den nye Range Rover Evoque sikre at du når bestemmelsesstedet ditt, uansett vær- og føreforhold, sier Finbar McFall, en av direktørene hos Jaguar Land Rover.

- Annonse -

Britene har selvsagt vært smarte nok til å la det ikoniske designet være i fred, og de velkjente linjene som forførte folket i 2011 er heldigvis intakt. Så vi snakker fortsatt om skarpe og rene linjer med et fallende tak som gir den spesielle silhuetten som den er kjent for.

Så den nye Evoque er ganske så lik som den gamle, men med enda mer elegante linjer. Slik ser den ut bakfra.

Noe som Evoque har fått litt pepper for er den innvendige plassen. Dette er riktignok en kompakt SUV, men siden den kom har konkurrenter kommet med nye plattformer som øker den innvendige plassen selv i små biler.

- Annonse -

Land Rover svarer med å dra ut akselavstanden enda mer, noe som resulterer i 20 mm mer plass for de i baksetene og mer lagringsplass for småting. I tillegg har de økt størrelsen på bagasjerommet med 10 prosent, og nå rommer den 591 liter som kan økes til 1.383 liter ved å falle ned baksetene.

Mye har selvsagt skjedd siden modellen ble introdusert, så Evoque får den drøss med ny teknologi. Andre generasjon kommer med AWD og en rekke nye løsninger for at den skal fungere best mulig på asfalten og i terrenget.

Den blir også digitalisert, og får blant annet en sladrespeil-løsning kalt ClearSight som består av en HD-skjerm. Om sikten i sladrespeilet hindres for eksempel av baksetepassasjerer kan føreren ganske så enkelt skru på en bryter på undersiden av speilet, og en kamera-feed fra den øvre delen av bilen viser hva som er bak bilen. Skjermen gir et bredere (50 graders) synsfelt og skal også være godt synlig i dårlig lys.

Men det er også et kamera til i Evoque. Den får nemlig en helt ny teknologi kalt Ground View, og dette er en virkelig smart løsning for høye SUV-biler. Den inkluderer nemlig en 180 graders visning under fronten av bilen, nyttig når man skal manøvrere i trange parkeringshus eller under terrengkjøring. Ground View er en videreføring av Transport Bonnet-teknologien som ble forhåndsvist av Land Rover i 2014.

Den kommer også med en rekke andre teknologier, og får også kunstig intelligent. Denne «butleren» kan styre ting som seteposisjonen, musikk- og klimainnstillinger i tillegg til å kontrollere preferanser for innstillingen av rattstammen for å maksimalisere komforten.

En ting som betyr mye i dag er forbruk og utslipp. Løsningen for å møte dette er ofte hybridteknologi. Evoque får to.

Den første de lanserer er en mildhybrid med 48-volt, og Evoque blir dermed den første fra Land Rover med en slik løsning. Mildhybriden henter energien som vanligvis går tapt under bremsing, og lagrer den i batteriet som er plassert under gulvet.

Opp til 17 km/t slås motoren av når føreren bruker bremsen, og når bilen starter opp igjen brukes den lagrede energien om igjen og bistår motoren under akselerasjon og reduserer dermed drivstofforbruket.

Dette systemet er koblet opp mot 4-sylindrede bensin- og dieselmotorer, og skal ifølge produsenten sørge for et drivstofforbruk på 0,56 liter på mila.

Neste år kommer den også som en plug-in hybrid, i tillegg til en 3-sylindret Ingenium bensinmotor. Jaguar Land Rover har ikke sagt noen om den elektriske rekkevidden for plug in-hybriden, annet enn at den skal være konkurransedyktig. Mot hvem er ikke så godt å si, men blant annet Mercedes har nylig lansert hybrider som ruller over 50 kilometer på ren elkraft.

Den andre generasjonen av Evoque kommer på markedet i England til våren, så vi bør kunne forvente den til Norge ganske raskt etter det.

Her er flere bilder: 

Følg bil24 på Facebook

- Annonse -

Flere nyheter

Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...
Nye regler sier at nye dekk skal komme med en etikett som viser egenskapene. (Foto: Continental)

Kjøpe nye dekk? Denne etiketten bør du sjekke

Drivstoffutgiftene har skutt i været både for elbiler, bensinbiler og dieselbiler, og det gjelder å spare der det er...
Bentley kan nå presentere en storesøster til SUV-modellen Bentayga, en EWB-versjon. (Fotos: Bentley)

Åh, en enda større Bentayga

Bentley har opplevd en vanvittig suksess med SUV-modellen Bentayga, og nå slår de til med en enda større versjon. Porsche...
Dette er den nye generasjonen av Range Rover Sport. (Fotos: JLR)

Her er en ny Ranger Rover Sport

Det har gått ni år siden Ranger Rover kunne vise fram dagens Sport-utgave, men nå er det endelig duket...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her