Annonse
HjemMotorsportPetter med sensasjonelt rally-comeback

Petter med sensasjonelt rally-comeback

Det kladder litt for Petter Solberg i rallycross-VM, så da passer kanskje bra med et uventet comeback i rally-VM.

Petter Solberg skrev historie da han ble den første nordmannen som ble verdensmester i rally tilbake i 2003. Men så dukket det opp en kar som het Sébastien Loeb, som sammen med Citroën fullstendig dominerte rallysporten de neste ni årene.

For Solbergs del ble to 2. plasser og én 3. plass sammenlagt i årene etter han ble verdensmester, og ga seg i WRC etter 2012-sesongen. Han har tilbakelagt 188 rallyer, vært på pallen 52 ganger og vunnet 13 løp.

Solberg hoppet deretter på det nye FIA-arrangerte VM-serien World Rallycross Championship, forkortet WRX.

Suksessen kom umiddelbart, og han ble verdensmester både i 2014 og 2015.

Saken fortsetter under Annonsen

Deretter har det gått litt tråere, og han ble nummer fire i 2016 og tre i 2017. Trøsten er at teamkollega i hans eget fabrikkteam PSRX Volkswagen Sweden, Johan Kristoffersson, er helt suveren. Svensken har vunnet 13 av de siste 16 løpene, og har blitt det Loeb en gang var i WRC ‒ tilnærmet uslåelig.

Nå kan ingen beskylde Solberg for å ha hatt flaks heller, og han har vært forfulgt av uhell og uflaks. Nylig ble det også kjent at han har slitt med en sykdom kalt sarkoidose i ett år, og dette er en lungesykdom som gjør at man føler seg sliten hele tiden.

Solberg holdt denne sykdommen skjult helt fram til nylig, men er nå på bedringens vei takket være medisiner og en tilpasset livsstil.

Og nå har han så mye overskudd at han også gjør et gjesteinnhopp i WRC. Han samarbeider altså tett med Volkswagen i rallycross, hvor han kjører en Polo R WRX. Og det er en Polo han skal kjøre i Rally Spania også.

Mer eksakt den helt nye modellen Polo GTI R5, og bil som er laget for private rallylag. Altså kan alle som vil kjøpe rallybilen rett fra fabrikken, akkurat som de tidligere har gjort med asfaltraceren Golf GTI R5.

Her tester Petter Solberg Polo GTI R5:

Så Volkswagen er helt sikkert ivrig på å få vist den nye modellen fram, og Petter er mer enn villig til å kjøre et skikkelig PR-show.

‒ Muligheten til å gjøre comeback i WRC med Volkswagen er en unik en, så jeg var veldig glad til å akseptere tilbudet, sier Solberg.

‒ Da jeg kjørte bilen i Sverige i januar ville jeg ikke stoppe. Alt på en Polo GTI R5 fungerte helt fra starten, og jeg ser virkelig fram til Spania. Jeg har alltid likt kombinasjonen av grus og asfalt, sier Solberg.

Og nettopp Rally Spania betyr noe spesielt for mannen som i sine glansdager var kjent som Spydeberg-ekspressen og Mr. Hollywood.

‒ Det blir selvfølgelig spesielt å komme tilbake til der jeg la opp min rallykarriere tilbake i 2012. Det kommer til å bli et fantastisk gjensyn med WRC-familien, men det skjer med en profesjonell bakgrunn. Jeg vil selvsagt gi Polo GTI R5 en god start med et godt resultat, sier 43-åringen.

Benevnelsen R5 peker på hvilket FIA-reglement bilen hører hjemme i, og han skal dermed ikke konkurrere mot de aller beste som kjører i den ypperste WRC-klassen kalt RC1. Men mulig han får kjempe mot storebror Henning Solberg, som gjorde et sensasjonelt comeback i RC2-klassen sist helg under Rally Tyrkia.

Den klassen vant Henning etter at det var mangefall på de tøffe veiene, og totalt ble han faktisk nummer seks i rallyet som ble vunnet av Ott Tänak fra Estland.

Noe som er sikkert er at Petter Solberg møter to andre rallyverdensmestere i Rally Spania. Loeb, som til daglig konkurrerer mot Solberg i WRX, skal også kjøre rallyet, og den regjerende mesteren Sébastien Ogier er selvsagt på plass.

Tre verdensmestere avbildet. Solberg og Loeb foran, mens Johan Kirstoffersson følger nøye med i bakgrunnen:

Dermed er alle de tre verdensmesterne siden 2003 samlet (men altså ikke i samme klasse), noe som ikke har skjedd siden 2010. Da deltok både Solberg, Loeb og Juha Kankkunen i Rally Finland.

Kartleseren arver han av sønnen Oliver, som kjører rally i klassen R2. Olivers kartleser er rutinerte Veronica Engan, og nå får hun altså sjansen til å lese kartnoter for en ekte verdensmester under Rally Spania.

Faktisk er Petter Solberg den eneste som har blitt verdensmester i to forskjellige motorsportserier i regi av FIA.

‒ Petter er en ekte rallyhelt. Vi kjenner allerede hans profesjonalitet ettersom vi jobber med han i World Rallycross. Å gi alt, alltid 110 prosent, er varemerket, sier sjefen for Volkswagen Motorsport, Sven Smeets.

Rally Spania kjøres siste helg i oktober.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse