Annonse
Hjem Nyheter Pass på ‒ nå blir det beltekontroller i bussene

Pass på ‒ nå blir det beltekontroller i bussene

Statens vegvesen kjører på med en ny runde med beltekontroller i bussene.

I 2018 ‒ og for første gang i løpet av de ti siste årene ‒ omkom det ingen passasjerer i norske busser. Det er selvsagt veldig gledelig.

Men en foreløpig statistikk viser også at det var en person som ble alvorlig skadd under busstransport, samt at 32 ble lettere skadd.

Man er som kjent lovpålagt å bruke belter om slike finnes når man tar bussen, og drøyt 70 prosent av alle som tar bussen har vent seg til å ta dette livreddende grepet.

Tendens er klar, jo eldre man er jo oftere bruker man sikkerhetsbelter også om bord i bussen.

Saken fortsetter under Annonsen

Men en ny undersøkelse fra Statens vegvesen viser at de unge nå kommer etter.

‒ Vi er glad for å se at holdningene er i ferd med å endre seg blant de unge, og håper det også gjenspeiler seg i kontrollresultatene. Heldigvis er det få alvorlige ulykker med buss, men om noe skjer, kan beltet være forskjellen på liv og død, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

I spørreundersøkelse kommer det fram at halvparten av de i alderen 15-29 år tar buss med setebelter enten daglig eller ukentlig, men kun 58 prosent svarer at de i stor grad bruker beltet.

Årsakene kan være mange – sosial aksept en av dem.

‒ I trafikken og når vi reiser kollektivt, har vi også et ansvar for de vi reiser sammen med. Lar du være å feste beltet i bussen, er du ikke bare til fare for deg selv, men også de andre på bussen. Så pass på vennene dine ‒ fest deg selv og de du er glad i, sier Lutnæs.

Statens vegvesen gjør seg nå klar til nok en storkontroll av beltebruken, og håper bruken er bedre enn under forrige storkontroll i fjor høst.

Da sjekket kontrollørene nærmere 22.000 busspassasjerer, og andel ilagt en sviende bot på 1.500 kroner var mellom 2 og 3 prosent. Altså en plass rundt 500 gebyrer.

Den nye runden innledes førstkommende mandag, og det skal gjennomføres kontroller over hele landet.

‒ Ikke alle busser har belte, men bruk det hver gang du kan – det er rett og slett for enkelt til å la være. En så enkel konstruksjon som beltet har reddet, og vil fortsette å redde mange liv, sier Lutnæs. 

Følg bil24 på Facebook

Les også:

2019 innledet med 7 trafikkdrepte

Vær forsiktig i den vanskelige vintertrafikken. (Illustrasjonsfoto: Morten Brakestad, Trygg Trafikk)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker