HjemElbilerOptimistisk tross rekordstort Tesla-tap

Optimistisk tross rekordstort Tesla-tap

‒ Når vi kan sende en Roadster til asteroidebeltet kan vi også løse de små problemene rundt Model 3, sa en offensiv Elon Musk etter framleggingen av nok et rekordtap for Tesla.

«Don’t panic!» står det på dahbordet til Starmans Tesla Roadster som er på vei ut i verdensrommet.

Og investorene fikk da heller ikke panikk da Tesla la fram kvartsresultatene onsdag, til tross for at elbilprodusenten brenner cash som aldri før. Aksjekursen holdt seg rundt 350 dollar også etter at kvartalstallene var lagt fram, og steg faktisk noe etter presentasjonen.

Men det var altså blodrøde tall. Eller skal vi si Tesla-røde tall?

Saken fortsetter under Annonsen

For nok en gang er det milliard-minus i regnskapet. Tesla tapte 5,3 milliarder kroner i fjerde kvartal, mot 952 millioner kroner i samme kvartal 2016. Omregnet per aksje gir dette et tap på 24 kroner aksjen, en knapp krone bedre enn det analytikerne hadde trodd på forhånd.

Inntektene for 2017 lød på 93 milliarder kroner, opp 55 prosent, mens inntektene for 4. kvartal var på 26 milliarder kroner.

Til sammen endte Tesla opp med et med et tap på 15,4 milliarder kroner for 2017. Ifølge elbilprodusenten skal de begynne å tjene penger en gang i løpet av 2018.

Så den høytflygende Musk krasjlander ikke av den grunn. For det er lys i tunnelen.

Tesla sier at de har lært leska rundt produksjonen av Model 3, og vil ikke gjøre den feilen flere ganger. De tenker da på den nye Roadster og Tesla Truck.

De sier at de kommer til å nå målet om å produsere 2 500 Model 3 i uka i første kvartal, og i utgangen av 2. kvartal skal nå målet om å produsere 5 000 Model 3 i uka. Etter at de har nådd det målet, skal de finjustere produksjonen slik at de til slutt når målet om 10 000 Model 3 i uka.

Men akkurat nå går det ikke akkurat unna.

De klarte kun å levere 1 542 Model 3 i 4. kvartal i 2017, og de klarte heller ikke å matche det totale tallet fra 3. kvartal. Med 28 425 Model S og Model X endte de totalt på 29 967 biler, litt under bestenoteringen fra 3. kvartal.

Tesla sier at ordrene fortsetter å strømme inn, og at de var rett under det forrige kvartalet som var et rekordkvartal. De sier videre at de ikke ser noe tegn til at Model 3 spiser andeler fra Model S og Model X, men at det er nye kunder som bestiller den billigste modellen.

Ventelisten rundt Model 3 er nå på rundt en halv million kunder.

Det vil med andre ord si at om de når målet på 10 000 biler i uka, vil de bruke mer enn ett år på å produsere Model 3 til alle som er i køen.

Men det tenker nok ikke Musk så veldig mye på akkurat nå.

For tallene ble lagt fram dagen etter at han hadde sendt en Tesla Roadster 2008-modell opp i verdensrommet. Bilen, som er en av de første Tesla laget, skulle opprinnelig til Mars. Men den bommet på det målet, så nå er den og Starman bak rattet på vei mot asteroidebeltet som går i bane mellom Mars og Jupiter.

Den er altså offisielt den bilen som har gått lengst!

Her kan du se Starman som forlater jorden:

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse