Annonse
Hjem Nyheter Opel med første overskudd på 19 år

Opel med første overskudd på 19 år

GM gjorde hva de kunne for å kvitte seg med underskudd-merket Opel, for de klarte åpenbart ikke å få ut potensialet som lå i det tyske merket. Det har PSA allerede delvis gjort.

I 1862 startet Adam Opel med å lage symaskiner(!), og dette var forløperen til bilene vi kjenner i dag. Fire år senere begynte de med sykkelproduksjon, før den første bilen så dagens lys i 1899.

Opel valgte å børsnotere seg etter at de begynte serieproduksjon på 1920-tallet, og i 1929 så kjempen General Motors sitt snitt til å kjøpe seg inn. To år senere tok GM full kontroll, og eide bilprodusenten helt fram til 2017.

Da hadde de slitt med merket helt siden den globale finanskrisen, og de fikk rett og slett ikke Opel over den røde regnskapsstreken. Opel gikk med årlig tap siden 1999, og under det siste fulle driftsåret i 2016 var underskuddet på over 2 milliarder kroner.

GM så de til slutt ingen annen løsning enn å selge merket.

Saken fortsetter under Annonsen

PSA-gruppen som før kjøpet besto av Peugeot, Citroën og DS Automobiles var interessert, og etter forhandlinger landet sluttprisen på rundt 10 milliarder kroner. Transaksjonen ble gjennomført i fjor sommer.

Med Opel og søsteren Vauxhall på laget er dermed PSA blitt Europas nest største produsent etter Volkswagen-gruppen.

Og forretningen går som det griner, og muligens griner også GM. For nå går faktisk Opel med overskudd.

Nå er det tyske merket på vei til å bli helt friskmeldt, og de er nå godt over den røde streken.

PSA-gruppen har meldt inn halvårsresultatet, som viser at overskuddet i gruppen steg med hele 48 prosent til 28,9 milliarder kroner. Omsetningen på sin side økte med 40,1 prosent opp til 370 milliarder kroner.

Og Opel bidro.

Merket sørget nemlig for en profitt på 4,8 milliarder kroner, så dermed går Opel med overskudd for første gang på 19 år.

Franske PSA har tatt flere grep rundt Opel, og blant annet kuttet 3.700 stillinger i Opel-fabrikker og andre utgiftsposter. Men alt er ikke like populært, og tidligere i måneden ble det bråk da PSA sa at de vurderte å selge deler av selskapet som driver med utvikling og teknologi. Selskapet hevder de har overkapasitet på området som huser rundt 4.000 stillinger.

PSA-gruppen har så langt lansert 13 nye modeller, noe som også gjør sitt til på salgsstatistikken. Til sammen noterte de seg for et salg på 2.181.800 biler, noe som er det beste salget noensinne i løpet av et halvår.

Salget av SUV-modeller har også nådd nye høyder, og med et salg på 609.300 sto SUV-modellene for 28 prosent av det totale salget. Av disse finner vi igjen tre modeller fra Opel ‒ Crossland X, Mokka X, og Grandland X. Det ble solgt 167.200 slike i årets første seks måneder, og totalt ble det solgt 550.900 Opel og Vauxhall i Europa i løpet av det første halvåret av 2018.

Opel er altså skikkelig på gang, noe de færreste trodde var mulig for bare ett år siden. Spesielt ikke GM.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker