Annonse
Hjem Nyheter Ny midlertidig leder i Audi

Ny midlertidig leder i Audi

Dieselgate tok en overraskende vending mandag da Audis styreleder Rupert Stadler ble arrestert, og nå har bilprodusenten pekt ut en midlertidig leder.

Dieselgate med Volkswagen-gruppen som hovedaktør ruller fortsatt med full styrke, til tross for at det snart er tre år siden utslippsskandalen ble avdekket.

Mandag tok saken en ny og alvorlig vending da Audis styreleder og styremedlem i Volkswagen ble arrestert av tysk politi og satt i varetekt.

Rupert Stadler var forespeilet en viktig i den framtidige elbilsatsingen til Volkswagen-gruppen, men da myndighetene raidet hjemmet hans tidligere i måneden begynte det å ulme i konsernet. Dette ble fulgt opp med en faktisk arrestasjon av Audi-toppen mandag, og Volkswagen-gruppen måtte avholde krisemøter.

Stadler som nylig signert en femårskontrakt som leder av Audi, har selv bedt om å bli løst fra vervet som styreleder i Audi og styremedlem i Volkswagen, noe de også var raskt til å gjøre.

Saken fortsetter under Annonsen

De har nå satt inn Abraham Schot som midlertidig styreleder, og han blir også invitert inn i Volkswagen-styret som gjest.

Schot går klar av dieselgate, ettersom han kom fra Daimler til Volkswagen-gruppen så sent som i 2011, og har ikke vært innom toppledelsen som kunne visst om jukset. Han er nå leder av salg og marked hos Audi, men tar altså midlertidig over som sjef.

Volkswagen-gruppen har tidligere uttalt at de ble klar over utslippsjukset med dieselbilene i august 2015, og flere ledere har i kjølevannet måtte gå. Bøtene i etterkant er på flere hundre milliarder kroner, og senest i juni ga tyske myndigheter Volkswagen en bot på 9,4 milliarder kroner.

Holdingselskapet Porsche SE (må ikke forveksles med bilprodusenten Porsche AG) er majoritetseiere av Volkswagen-gruppen, og har kontroll på 12 bil- og MC-merker i sju land. Dette er merkene Volkswagen (personbiler), Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen (større biler), Scania og MAN.

De prøver åpenbart å rydde opp så godt de kan, og løste tidligere i år den tidligere VW-lederen Matthias Müller fra styrevervet i Porsche SE.

Styreleder både i Porsche SE og Porsche AG er for øvrig Wolfgang Porsche, barnebarn av Porsche og Volkswagen-grunnleggeren Ferdinand Porsche.

Ironisk nok skulle den tidligere Porsche-sjefen Matthias Müller rydde opp etter en annen VW-leder, Martin Winterkorn, som også er under mistanke for å hatt en rolle i dieselgate.

Begge de to har nå status som mistenkte i saken.

Volkswagen-gruppen har altså innrømmet at de jukset med utslippstallene rundt dieselmotorene fra 2007 til 2015, men storparten av de som var sjefer i den perioden har nektet kjennskap. Det er dette tyske myndigheter nå prøver å løse opp i, og det går hardt utover lederkabalen i gruppen.

Myndigheten jakter altså på de skyldige, og de har åpenbart ingen planer om å gi seg med det aller første.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,795FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker