HjemNyheterNOx-svindel allerede i 1998

NOx-svindel allerede i 1998

Det Volkswagen har holdt på med er ikke noe nytt. Allerede i 1998 ble sju fabrikanter tatt med buksa nede, og måtte punge ut med nærmere 84 millioner dollar (122 mill. omregnet til dagens verdi). Det var historiens største miljøbot den gang.

Volkswagen-svindelen som akkurat er avdekket har fått navnet Dieselgate, oppkalt etter Watergate tilbake på 1970-tallet. Men det fantes også en NOx-skandale med diesel på 1990-tallet. Den gang gjaldt det i hovedsak trekkvogner og lastebiler.

Amerikanske myndigheter oppdaget at sju fabrikanter tuklet med utslippsresultatene, og gikk til sak mot Detroit Diesel Corp. De sju, Caterpillar, Inc., Cummins Engine Company, Detroit Diesel Corporation, Mack Trucks, Inc., Navistar International Transportation Corporation, Renault Vehicules Industriels og Volvo Truck Corporation, tapte så det sang.

Svindelen ble gjennomført ved at de installerte en dings som gjorde at målingene ble manipulert. De saksøkte inngikk forlik.

Dieselindustrien har ulovlig pøst ut millioner av tonn forurensning i lufta, og det er på tide at dieselmotorindustrien renvasker seg selv og renser luften vår, sa statsadvokat Janet Reno den gang.

Saken fortsetter under Annonsen

Ifølge myndighetene gjorde funnene – og dommen – sitt til at miljøet ble spart for 75 millioner tonn NOx-utslipp fram til 2025 bare i USA.

Dagens Volkswagen-skandale teller 11 millioner biler verden over, og i Norge er det en rekke modeller som har motor med jukseprogramvare. Det er biler fra merker Volkswagen, Skoda og Audi. Volkswagen jukset fordi de ville selge biler med høyere effekt men med lave utslipsverdier. Det gjorde de ved at en programvare automatisk senket effekten når myndighetene testet bilene. Når testen var over tilbakestilte programvaren bilen slik at effekten ble høyere ved normalt bruk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse