- Annonse -
HjemElbilerNorsk selskap med milliardkontrakt

Norsk selskap med milliardkontrakt

Norske Nel har blitt bestevenner med Nikola, produsent av hydrogendrevne lastebiler. Og milliard-kontraktene ruller inn.

Nel Hydrogen lager fyllestasjoner og produksjonsutstyr for hydrogenkjøretøy, og allerede i fjor innledet de et samarbeid med Nikola som potensielt kan være verd titalls milliarder kroner.

- Annonse -

Kontrakten i 2017 gikk ut på at Nel skulle opprette lavkost-hydrogenstasjoner og annet produksjonsutstyr langs veiene i USA, og innledningsvis var denne på to demostasjoner samt opsjon på ytterligere 16 hydrogenstasjoner.

Denne kontrakten ble plutselig verd over 4 milliarder kroner da Nikola i mai i år signerte en kontrakt med Anheuser-Busch. Bryggeriselskapet bestilte da 800 hydrogenlastebiler, og har så langt sagt at de trenger 28 stasjoner for å dekke behovet.

I dag ble det klart at Nikola utvider ordrene ytterligere, og bestiller hele 448 hydrogenstasjoner med tilhørende produksjonsutstyr.

‒ Vi er utrolig stolte over å kunngjøre denne 1 GW elektrolyserekontrakten med Nikola for eksklusiv levering av 448 elektrolyser og tilhørende utstyr, noe som er en del av deres banebrytende utvikling av en hydrogenstasjon-infrastruktur over hele USA, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel.

- Annonse -

Verken Nel eller Nikola har kunngjort den totale verdien, men den tidligere kontrakten var altså på 4 milliarder kroner. Så det er snakk om ganske så mange milliarder kroner.

‒ Dette er den klart største elektrolyserings- og tankstasjonskontrakten som noensinne er tildelt. Det sikrer raskt og kostnadseffektivt drivstoff til Nikolas flåte med hydrogenlastebiler, leverer støtte til store kunder som Anheuser-Busch, samt en voksende flåte med brenselscellekjøretøyer. Vi gleder oss til å samarbeide med Nikola om å utvikle verdens største og mest effektive nettverk av lavpris hydrogenproduksjon og fyllestasjoner, sier konsernsjefen.

Ifølge E24 likte også investorene nyheten, og aksjen føk i været med over 25 prosent torsdag.

Nikolas visjon er å bytte ut alle dieseldrevne lastebiler med hydrogendrevne, og får hjelp av Nel til å bygge opp infrastrukturen i USA.

- Annonse -

‒ Framtiden for nullutslippsvogner har aldri vært lysere. Nels elektrolyserer er effektive og pålitelig, noe som gjør dem til en naturlig ryggrad for vår infrastruktur rundt stasjonene. Vi begynner flåtetesting av Nikola hydrogen-elektriske semilastebiler i 2019. De to første stasjonene vil bli installert i Arizona og California, avhengig av tillatelser. De neste 28 stasjonene vil være installert på hver rute rundt Anheuser-Buschs bryggerier og deres distribusjonssentre, sier Trevor Milton, administrerende direktør i Nikola.

‒ Hver stasjon vil produsere 700 bar og vil være kompatibel med klasse 8 lastebiler og vanlige hydrogenbiler. Dette er en utrolig spennende tid, og vi har nå kontraktmessig satt i gang byggingen av det største nettverket av hydrogen i verden, legger han til.

Nikola har tidligere antydet at det er behov for rundt 700 hydrogenstasjoner i USA, så avtalen med Nel kan vokse ytterligere.

Produksjonsutstyret skal lages i Norge, men fyllestasjonene produseres i Danmark. Utrullingen i USA er ventet å starte i 2020.

Nel har tidligere signert en stor kontrakt om å bygge hydrogenstasjoner i Frankrike, og er blant annet involvert i utbyggingen av hydrogenstasjoner både i Norge, Sverige og Danmark. Nel står også bak verdens første kommersielle hydrogenstasjon for biler som ble åpnet i Reykjavik på Island i 2007.

Følg bil24 på Facebook

- Annonse -

Flere nyheter

Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...
Et lite steg for Defender, med kanskje et svært for transportsektoren? Nå kommer byggesettet som enkelt gjør klassiske Land Rover Defender om til en elbil. (Fotos: Electrogenic)

Lanserer elbil-byggesett for klassiske Land Rover

Nå kan du, eller kanskje aller helst en litt mer faglært bilmekaniker, bygge om den klassiske Land Rover Defender...
Hyundai Ioniq 6 blir en ganske oppsiktsvekkende bil, iallfall om vi skal dømme etter denne skissen. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 6 blir en oppsiktsvekkende elbil

Ja, Hyundai har tenkt å videreføre de fantastiske linjene til konseptet Prophecy til den serieproduserte Ioniq 6. Det var mange...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her