Annonse
Hjem Elbiler Norsk selskap med milliardkontrakt

Norsk selskap med milliardkontrakt

Norske Nel har blitt bestevenner med Nikola, produsent av hydrogendrevne lastebiler. Og milliard-kontraktene ruller inn.

Nel Hydrogen lager fyllestasjoner og produksjonsutstyr for hydrogenkjøretøy, og allerede i fjor innledet de et samarbeid med Nikola som potensielt kan være verd titalls milliarder kroner.

Kontrakten i 2017 gikk ut på at Nel skulle opprette lavkost-hydrogenstasjoner og annet produksjonsutstyr langs veiene i USA, og innledningsvis var denne på to demostasjoner samt opsjon på ytterligere 16 hydrogenstasjoner.

Denne kontrakten ble plutselig verd over 4 milliarder kroner da Nikola i mai i år signerte en kontrakt med Anheuser-Busch. Bryggeriselskapet bestilte da 800 hydrogenlastebiler, og har så langt sagt at de trenger 28 stasjoner for å dekke behovet.

I dag ble det klart at Nikola utvider ordrene ytterligere, og bestiller hele 448 hydrogenstasjoner med tilhørende produksjonsutstyr.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Vi er utrolig stolte over å kunngjøre denne 1 GW elektrolyserekontrakten med Nikola for eksklusiv levering av 448 elektrolyser og tilhørende utstyr, noe som er en del av deres banebrytende utvikling av en hydrogenstasjon-infrastruktur over hele USA, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel.

Verken Nel eller Nikola har kunngjort den totale verdien, men den tidligere kontrakten var altså på 4 milliarder kroner. Så det er snakk om ganske så mange milliarder kroner.

‒ Dette er den klart største elektrolyserings- og tankstasjonskontrakten som noensinne er tildelt. Det sikrer raskt og kostnadseffektivt drivstoff til Nikolas flåte med hydrogenlastebiler, leverer støtte til store kunder som Anheuser-Busch, samt en voksende flåte med brenselscellekjøretøyer. Vi gleder oss til å samarbeide med Nikola om å utvikle verdens største og mest effektive nettverk av lavpris hydrogenproduksjon og fyllestasjoner, sier konsernsjefen.

Ifølge E24 likte også investorene nyheten, og aksjen føk i været med over 25 prosent torsdag.

Nikolas visjon er å bytte ut alle dieseldrevne lastebiler med hydrogendrevne, og får hjelp av Nel til å bygge opp infrastrukturen i USA.

‒ Framtiden for nullutslippsvogner har aldri vært lysere. Nels elektrolyserer er effektive og pålitelig, noe som gjør dem til en naturlig ryggrad for vår infrastruktur rundt stasjonene. Vi begynner flåtetesting av Nikola hydrogen-elektriske semilastebiler i 2019. De to første stasjonene vil bli installert i Arizona og California, avhengig av tillatelser. De neste 28 stasjonene vil være installert på hver rute rundt Anheuser-Buschs bryggerier og deres distribusjonssentre, sier Trevor Milton, administrerende direktør i Nikola.

‒ Hver stasjon vil produsere 700 bar og vil være kompatibel med klasse 8 lastebiler og vanlige hydrogenbiler. Dette er en utrolig spennende tid, og vi har nå kontraktmessig satt i gang byggingen av det største nettverket av hydrogen i verden, legger han til.

Nikola har tidligere antydet at det er behov for rundt 700 hydrogenstasjoner i USA, så avtalen med Nel kan vokse ytterligere.

Produksjonsutstyret skal lages i Norge, men fyllestasjonene produseres i Danmark. Utrullingen i USA er ventet å starte i 2020.

Nel har tidligere signert en stor kontrakt om å bygge hydrogenstasjoner i Frankrike, og er blant annet involvert i utbyggingen av hydrogenstasjoner både i Norge, Sverige og Danmark. Nel står også bak verdens første kommersielle hydrogenstasjon for biler som ble åpnet i Reykjavik på Island i 2007.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker