Hjem / Elbiler / Norge ville frata Tesla-sjefen rolle
Oljefondet ble stemt ned flere ganger under en generalforsamling i Tesla i forrige uke. (Foto: Tesla)
Oljefondet ble stemt ned flere ganger under en generalforsamling i Tesla i forrige uke. (Foto: Tesla)

Norge ville frata Tesla-sjefen rolle

I forrige uke avholdt Tesla generalforsamling, og Oljefondet som har aksjer for flere milliarder kroner i selskapet var på plass. De ville strippe Elon Musk for en av hans sjefsroller.

Elon Musk er som de fleste vet grunnlegger av elbilselskapet Tesla, og han er også den største aksjeeieren.

Annonse

I tillegg er han både konsernsjef og styreleder, noe som er relativt vanlig i USA ‒ men uvanlig i Europa.

Nå var ikke Musk på valg, så det var ikke mulig å avsette han på en direkte måte.

Men før generalforsamling kom det inn et forslag om en strukturell endring, nemlig at styrets leder skal være uavhengig. I klartekst ville det betydd at Musk ikke kunne ha fortsatt som styreleder, ettersom han er konsernsjef.

Oljefondet, som ved inngangen av 2018 eide 0,48 prosent av Tesla-aksjene til en verdi av 2 milliarder kroner, stemte for dette forslaget, men det ble likevel stemt ned av generalforsamlingen.

Også tre av direktørene var på valg, og det norske fondet ville fjerne en av disse ‒ Antonio Gracias. Heller ikke her fikk de nok støtte, og Gracias får fortsette.

Annonse

De to andre direktørene, James Murdoch og Elon Musks bror Kimbal Musk, stemte fondet for.

Norges Bank Investment Management (NBIM) ville også gjøre om på hvordan styrets medlemmer blir valgt, og ville innføre en metode kalt for «proxy access» som gir aksjonærene rett til å nominere styremedlemmer på selskapenes egne dagsordener for årlige generalforsamlinger. Dette ville gitt aksjonærene mer makt når det kommer til styrets sammensetning, men også dette forslaget falt.

I mars stemte også NBIM mot den nye bonuspakken til Musk. Det nye intrikate bonussystemet består av 12 steg, og i teorien kan Musk faktisk håve inn 400 milliarder kroner i verdier om Tesla får skikkelig fart på lønnsomheten.

Enkelte mente at bonussystemet som består av nye aksjer og ikke direkte pengeutbetalinger vil vanne ut aksjene til de nåværende aksjonærene, og Oljefondet var altså imot denne løsningen. Men også her var det laber støtte, og bonusordningen ble vedtatt.

Musk er altså avhengig av at verdien på Tesla stiger for å løse ut bonuser, men under 1. kvartal 2018 tapte bilprodusenten nye 6 milliarder kroner. Sjefen selv sier at de vil begynne å tjene penger så snart de får fart på produksjonen av Model 3, altså i nær framtid.

Den produksjonen ligger nå på rundt 3.000 biler i uka, og Musk sier at de kommer til å produsere 5.000 Model 3 i uka litt ut på sommeren.

Tesla har ifølge Bloombergs Tesla-tracker produsert 36.000 Model 3 på litt under ett år.  

Statens pensjonsfond utland som Oljefondet offisielt heter har aksjer i over 9.000 selskaper, og eier 1,4 prosent av alle børsnoterte selskapene i hele verden. Fondet er altså en betydelig maktfaktor i finansverden, og har det siste året kjøpt seg ut av «skitne» selskaper og inn i «grønne» sådanne ‒ slik som elbilprodusenten Tesla.

Verdien på det enorme fondet er i skrivende stund på 8.414 milliarder kroner, og skal vi skrive det med tall blir det altså imponerende 8.414.000.000.000 kroner.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

ID. kommer på veiene i 2020, og er den første av mange elbiler fra Volkswagen. (Foto: VW)

Skal bygge 15 millioner elbiler

Volkswagen gjør om sine planer, og den første bølgen av elbiler skal nå telle hele …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *