Annonse
Hjem Elbiler Norge viktig når de første elektriske snøscooterne kommer neste år

Norge viktig når de første elektriske snøscooterne kommer neste år

Taiga Motors er nå klar til å ta den elektriske norske villmarken med storm, og skal levere sine første helelektriske snøscootere mot slutten av neste år.

Det er mulig å kjøpe det meste av elektriske kjøretøy. Det finnes elektriske scootere, motorsykler og biler, men hvor blir de elektriske snøscooterne av?

For slike hadde passet veldig godt inn det norske vinterlandskapet, hvor dagens snøscootere noen ganger kan være til sjenanse for andre som for eksempel hyttebrukere, dyrelivet og skiløpere.

Og så forurenser de selvsagt også noe, selv om det er marginalt i forhold til mange av de andre kjøretøygruppene.

En stille og lokalt utslippsfri snøscooter burde altså passet ganske så perfekt i vinterlandskapet, men så langt har de vært fraværende.

Saken fortsetter under Annonsen

Men flere har selvsagt tenkt tanken, og allerede i 2008 så vi det første eksemplet.

Under en konkurranse kalt «SAE clean snowmobile challenge» dukket det en helelektrisk snøscooter opp, men litt som elbilene på den tiden forsvant konseptet ganske så kjapt.

Men idéen var tent, og på julenissen hjemmebane i finske Rovaniemi hadde noen studenter fått med seg dette.

De begynte å bygge elektriske snøscootere, og i 2015 og 2016 deltok de i den samme konkurransen som den første elsnøscooteren i 2008.

Og finnene var seriøse i sitt forsøk, og har i ettertid etablert selskapet Aurora Powertrains som leverer elektriske snøscootere til skianlegg og for bruk på vintersafari i Rovaniemi. Selskapet leverte blant annet utslippsfrie snøscootere til alpint-VM i Åre tidligere i vinter.

De etablerte snøscooterprodusentene har også snust på elsnøscootere, og BRP i Rovaniemi som produserer Ski-Doo og Lynx har laget noen elektriske prototyper ‒ uten at det har ført til en konkret satsing.

Men det finnes en produsent som nå har kommet så langt at de snart kan tilby elsnøscootere på det åpne markedet, og som dermed vil bli de første som blir mulig å kjøpe for allmennheten.

I 2012 bestemte tre personer i Canada for å satse på elektriske snøscootere, noe som førte til etableringen av Taiga Motors i 2015.

Siden har de satset for fullt, og er nå kommet til det punktet at de har tre modeller som skal lanseres til neste år.

Og da ser de selvfølgelig til Norge, elbillandet framfor noen.

Seneste i mars var de på en aldri så liten runde rundt i Norge for å ta den elektriske tempen, og tilbakemeldingene de fikk var så positive at de er overbevist om at Norge kommer til å spille en viktig rolle i lanseringen av elektriske snøscootere.

‒ Taiga støtter med glede Norges arbeid med å elektrifisere hverdagen ved å tilby terreng-løsninger, sier Chloe Beaulieu hos Taiga Motors, som legger til at det norske momsfritaket er en inspirasjon for resten av verden.

Den ferske produsenten planlegger en norsk turné i forbindelse med lanseringen over neste sommer, og samarbeidspartnere og de som har reservert en slik skal da få prøvekjøre disse.

Så hva vi kan så forvente oss av Taiga?

De tre kommende modellen er laget på den tredje Taiga-plattformen kalt TS3, og byr på forskjellige egenskaper.

Ekko er den lette raceren med 180 hestekrefter under panseret, Atlas er flerbruksmodellen som passer for de fleste oppgavene, mens Nomad er som navnet hinter nomaden som trives på langturer.

Den kanadiske produsenten har også utviklet et termisk system som gjør at batteriet skal yte 100 prosent helt ned i -40 grader, og et bremsesystem som regenerer kraften.

Her er spesifikasjonene til alle tre:

Modell Ekko Nomad Atlas
Rekkevidde standard 96 km 100 km 103 km
Rekkevidde langdis. 131 km 134 km 140 km
DC hurtinglading 20 min (80%)
AC 240V L2 lading 2 timer
Hk standard 120 hk 90 hk 120 hk
Hk ytelsemodell 180 hk 120 hk 180 hk
Dreiemoment 210 NM
0-100 km/t standard 4,1 sek 3,7 sek
0-100 km/t ytelsever. 3,3 sek 2,9 sek
Slepevekt 90 hk 350 kg
Slepevekt 120 hk 510 kg

Startprisen er satt til 15.000 dollar (130.000 kr), men vi vet ikke hva den eksakte prisen blir her i Norge.

I likhet med mange av bilprodusentene tilbyr også Taiga en premieremodell, og det skal produseres 300 Founders Edition-eksemplarer med spesielle designelementer.

Planen er altså å starte leveringene sent til neste år, noe som etter alle solemerker også betyr starten på den elektrifiserte epoken for snøscootere.

Og det er strengt tatt på tide.

Her er bilder av de tre modellene, og vi starter med Ekko:

Her er Nomad:

Her er Atlas:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,847FansLik
65FølgereFølg
80FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker