Annonse
Hjem Nyheter Norge flinkest til å sikre barna

Norge flinkest til å sikre barna

Bare de ti siste årene har 8 100 barn under 15 år omkommet i trafikken i EU, og over halvparten av disse satt i biler.

Statistikken fra European Transport Safety Council (ETSC) at en av 13 trafikkofre er under 15 år, en tredel av barna er fotgjengere og 13 prosent av barna som dør i trafikken er syklister.

EU har en nullvisjon om trafikkdrepte under 15 år, og ETSC foreslår at det innføres soner på 30 km/t hvor det er mange fotgjengere og rundt skoler.

I Norge har det vært fokus på trafikksikkerhet generelt i flere år, og visjonen er null drepte. I 2017 omkom 106 mennesker i trafikken, noe som er et rekordlavt tall.

I februar omkom åtte personer, seks menn og to kvinner. Til sammen så langt har det omkommet 14 personer i trafikken, mot 11 i samme periode i fjor.

Saken fortsetter under Annonsen

– Vi registrerer at det så langt i år er noen flere omkomne sammenlignet med fjoråret. Det er fortsatt altfor mange som mister livet og blir hardt skadd i trafikken. Dette viser at vi må fortsette den samordna innsatsen for å nå vår felles visjon om at ingen skal omkomme eller bli hardt skadd i trafikken sier direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Av de åtte omkomne i februar var seks i bilførere, en syklist og en fotgjenger.

Til tross at 106 personer omkom i trafikken i 2017, er Norge verdens tryggeste land når det kommer til trafikk.

Og den nye statistikken fra ETSC viser også at Norge er flinkest til å sikre barna blant landene i EU.

Norge har rundt tre drepte blant hver million under 15 år, mens Sverige, Storbritannia, Spania og Kypros følger deretter med mellom fire og fem drepte.

Romania er verstinglandet med over 26 drepte blant én million, og har en veldig stor jobb å gjøre.

Transportøkonomisk institutt (TØI) har lagt fram en rapport som peker på utviklingen av trafikkulykker blant norske barn.

  • Det har vært en stor reduksjon i antallet personskadeulykker blant barn og ungdom i alderen 0-17 år siden begynnelsen av 2000-tallet.
  • For aldersgruppene 0-5 år og 6-15 år er antallet skadde tilnærmet halvert, også i aldersgruppene 16-17 år og 18-19 år har det vært store reduksjoner.
  • Antallet ulykker og dels også eksponering øker med barnets alder. For den yngste aldersgruppen, skjer de fleste ulykkene mens barna er passasjer i bil. Blant 6-15 åringene skjer rundt 45 prosent av skadene mens barna går eller sykler, mens det for 16-17 åringer skjer flest personskader ved bruk av moped eller lett MC.
  • Når ungdommen når alderen for førerkort, er det igjen bil som er det transportmiddelet der flest ulykker oppstår.

Rapporten viser også at drøyt 60 prosent av barn i alderen 6-12 år går eller sykler til skolen, resten blir kjørt eller tar kollektivt. Andelen som blir kjørt har steget jevnt siden 1980- og 90-tallet, men har ifølge TØI stabilisert seg nå.

TØI forklarer dette med foreldres tidsbegrensninger og frykt for barnas evne til å takle skoleveien og mange barn kjøres dermed til skole og ulike aktiviteter.

Det nasjonale målet er at flest mulig går og sykler, og TØI peker på flere tiltak som kan fremme aktiv mobilitet og samtidig ikke øke risikoen for ulykker.

  • Økt målrettet opplæring
  • Fartsreduserende tiltak
  • Bedre trafikksikring
  • Kvalitet på gang- og sykkelveger
  • Følgeordninger

Men det er altså ikke bare barna vi må passe på. Åtte drepte i februar er tre fler enn i februar 2017, og fortsatt regjerer kong Vinter her i landet. Det betyr isete veier, høye brøytekanter og dårlig sikt. Så det er all grunn til å holde fokus når du sitter bak rattet.

– Vi vet at alt for mange snakker i håndholdt telefon mens de kjører bil. Dette skaper mange farlige situasjoner i trafikken. Spesielt nå på islagte og uoversiktlige veier er det ofte svært små marginer som avgjør utfallet. Hold fokus på veien og ikke alt mulig annet mens du kjører, oppfordrer Johansen.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,645FansLik
73FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker