Annonse
HjemNyheterNordmenn avslørt ‒ bruker mobilen bak rattet mer enn de innrømmer

Nordmenn avslørt ‒ bruker mobilen bak rattet mer enn de innrømmer

Vi mennesker liker å framstå som ansvarsfulle, så det er kanskje ikke noe rart at vi tøyer sannheten litt når det kommer til spørreundersøkelser.

Titt og ofte dukker det opp spørreundersøkelser som tar tempen på viktige ting, og en fersk slik omhandlet mobilbruk bak rattet ‒ denne trafikkfarlige øvelsen mange nordmenn bedriver.

Undersøkelsen viste at 43 prosent innrømmet at de hadde brukt mobilen mens de satt bak rattet, et høyt og urovekkende tall.

Og et som faktisk gir feil inntrykk av mobilbruken bak rattet.

‒ Sannheten er at det er langt flere. Det er ikke unormalt å tenke litt bedre om seg selv, og spørreundersøkelser og selvrapportering på mobilbruk er ofte er misvisende. De fleste av oss bruker mobilen mer enn vi tror, sier atferdspsykolog Jon Magnus Eilertsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Saken fortsetter under Annonsen

Og ikke alle underrapporterer med vilje.

‒ En av årsakene er at mobilbruk er så automatisert at vi ikke er bevisste på hvor mye vi faktisk bruker den, forklarer han.

Vi har altså blitt så vant til å ha mobilen i hånden at vi rett og slett ikke merker at vi bruker den. Hmmm.

Men som kjent skal sannheten komme for dage, og det gjør den nå når det kommer til mobilbruk mens man kjører.

Fremtind er et moderne selskap som ble dannet da forsikringsselskapene til SpareBank 1 og DNB fusjonerte i 2019, og de er ikke redd for å komme med nye løsninger.

En slik er smart bilforsikring og appen Smartbil, og via denne løsningen registrerer selskapet mobilbruk (aktiv bruk av apper og tasting) og belønner deretter de som lar den ligge urørt ‒ slik den skal når man sitter bak rattet.

Og de har like godt tatt en titt på kjøredata fra om lag 10.000 bruker, noe som danner et langt bredere grunnlag enn tradisjonelle spørreundersøkelser. Disse har totalt lagt bak seg 24 millioner kjørte kilometer, og forteller en litt annen historie enn det som kom fram i den ferske undersøkelsen.

Dataen lyver altså ikke, og viser at to av tre faktisk bruker mobilen under kjøreturen.

– Og de som faktisk bruker mobilen bruker den alt for mye, i snitt i 27 prosent av sine kjøreturer, sier Eilertsen.

Fremtind er ikke ute etter å straffe de som bruker mobilen, men vil heller belønne de som ikke bruker den. Her har politikerne noe å lære, for de er som kjent glade i pisken.

– Vi vet at mobilbruk er en kilde til mange store og små bilskader og trafikkulykker. Målet vårt er å hjelpe sjåførene å bli mer bevisste på risikofull atferd, og belønne de som utviser trygg atferd, sier Eilertsen.

I likhet med tradisjonelle spørreundersøkelser viser kjøredataen til Fremtind at det er de unge som gir mest blaffen, og avslører at hele 80 prosent av de under 25 år bruker mobilen bak rattet. Totalt bruker denne gruppen mobilen i 37 prosent av sine kjøreturer.

– Dette er skremmende tall, spesielt når vi vet at de yngste sjåførene ofte har en mer offensiv kjørestil med mindre flyt, sier Eilertsen.

Dataen viser også at det er færrest sjåfører i Trøndelag som bruker mobilen, men prosentvis finner vi de flinkeste på Vestlandet. Her bruker drøyt 60 prosent mobilen, men «kun» på 24 prosent av kjøreturene.

– Dette kan ha sammenheng med veistandard, men vi tror også at disse bilistene er mer bevisst sin kjøreatferd, sier Eilertsen.

Kanskje ikke overraskende er Oslo på motsatt ende av skalaen, og i hovedstaden bruker sju av 10 bilister mobilen mens de kjører ‒ og i nær 30 prosent av sine kjøreturer.

Det var Sparebank 1 som lanserte smart bilforsikring tilbake i 2017, og denne løsningen kalt Spinn har til nå registrert 360 millioner kjørte kilometer via mer enn 30.000 kunder.

Fremtind har også spilt ut en nytt trafikksikkert kort nå i høst, og i forbindelse med skolestart belønner de bilister som overholder de laveste fartsgrensene. De lar også pisken ligge urørt når det kommer til å overholde fartsgrenser, og vil heller belønne de som kjører trafikksikkert i befolkede områder.

Da gjenstår det bare ett spørsmål: Bruker du mobilen mens du kjører?

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,126FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse