Annonse
Hjem Nyheter Nordisk testing av selvkjørende biler

Nordisk testing av selvkjørende biler

Norge, Sverige og Finland skal sammen stake veien videre for de selvkjørende kjøretøyene. Landene har nå signert en erklæring om autonom testing.

‒ Autonome og sammenkoblede kjøretøy kan gi oss større trygghet, bedre utnyttelse av veiinfrastrukturen, redusere transportskostander og en mer miljøvennlig veitrafikk. For å legge til rette for en slik utvikling, har vi nå undertegnet en felleserklæring med Sverige og Finland om videre samarbeid og tilrettelegging av testing, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Norge vil sammen med Finland kjøre tester over grensen på E8 i nord kalt «Nordlys-korridoren». På strekningen mellom Skibotn i Troms og Kolari i Nord-Finland samarbeider allerede de to landene om å utveksle trafikkinformasjon gjennom ITS-løsninger (intelligente transporttjenester og systemer).

Strekningen har smale og svingete veier på norsk side, og det arktiske været vil gi utfordringer som normalt ikke blir gjennomtestet. Den er ganske hardt trafikkbelastet med blant annet utstrakt fisketransport.

Testingen på den strekningen skal etter planen starte opp i januar 2018.

Saken fortsetter under Annonsen

Det vil også bli grensetester på E6 mellom Norge og Sverige.

‒ For å utnytte potensialet som de selvkjørende bilene kan utløse er det helt avgjørende med omfattende testing av kjøretøy, veistruktur og digital infrastruktur. Dette vil gi oss viktig kunnskap om hvilke effekter kjøretøy vil ha for sikkerhet og framkommelighet. Med grensekryssende person- og godstransport er det både naturlig og nødvendig å teste med andre land. Dette gjelder ikke minst Sverige og Finland, to land vi har veiforbindelse med, sier Solvik-Olsen.

Både Norge, Sverige og Finland undertegnet i mars et intensjonsbrev sammen med 16 andre land om testing av teknologi for denne type kjøretøy.

Regjeringen har lagt fram et lovforslag om testing av autonome kjøretøy på norske veier, og det er ventet at dette forslaget vil bli behandlet i Stortinget i løpet høsten.

Følg oss gjerne på Facebook

Les også: Ampera-e blir selvkjørende

Les også: Se, en selvkjørende pizzabil

Les også: Forkledde sjåføren som et sete

Selvkjørende biler er på full fart inn i bilverden, og er sammen med utvikling av elbiler de store satsingsfeltene til produsentene.

Sjekk for eksempel denne videoen av en Tesla fra i fjor:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker